Любов и музика за Тома Спространов на бенефиса му


Любов и музика за Тома Спространов на бенефиса му

4877

С "Не остарявай, любов" в изпълнение на Михаил Белчев завърши юбилейният концерт в Sofia Live Club, посветен на Тома Спространов (на снимката с Валди Тотев от Щурците и бившия президент Петър Стоянов).

Любов и музика бяха подаръците, които получи дългогодишният музикален водещ онази вечер от звездите на българския поп и рок от няколко поколения: Мими Иванова, Маргарита Хранова, Ваня Костова, Боян Михайлов, Михаил Белчев, Христо Кидиков, Валди Тотев, Орлин Горанов, Кристина Димитрова, Росица Кирилова, Васко Кръпката, Lilly Of The West, Преслава Пейчева и Ясен Велчев, Сунай Чалъков, Фактор, Епизод, Fire Rock, Съни, Скилър, Теодосий Спасов и приятели.

Гласът на Тома Спространов звучи в ефира на Българското национално радио от пет десетилетия, като формира музикалния вкус на няколко поколения.  Приносът му за популяризирането на българските изпълнители като Лили Иванова, Васил Найденов, Богдана Карадочева, Росица Кирилова, Щурците, ФСБ и Сигнал няма аналог в музикалната ни журналистика. Благодарение на Томата българските слушатели за първи път чуват записи на Битълс, Ролинг Стоунс и Шадоус, гостуват му световни звезди, сред които и Тина Търнър.

Спространов е автентичният символ на родната музикална журналистика, от когото черпят информация и познания поколения слушатели, изпълнители и журналисти. На бенефиса, организиран от Българско национално радио, Томата представи новия водещ на емблематичното предаване "Пулсиращи ноти", което звучи в ефира на "Хоризонт" без прекъсване от 4 януари 1979. Това е музикалният редактор в програма "Хоризонт" Веселин Димитров, който като водещ на бенефиса, символично пое щафетата на музикалното предаване.

Тома Спространов обаче ще продължи да води първото си предаване "Любопитно петолиние", стартирало в ефира на Радио Пловдив преди половин век през януари 1967. Той обеща да продължи да гостува и на националните програми не само като колега и жива енциклопедия, но като приятел.

Отличията за Тома Спространов:

Награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци "Златна лира" (2007), носител на Почетния знак на Пловдив (най-високото отличие на града). Носител на отличието "Златен век" от Министерството на културата за 2016, Голямата награда "Сирак Скитник" (2016) за значим принос в развитието на БНР и награда "Златен глас" (2016) на фондация "Надежда Дженева".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Михаела Маринова - "До безкрай"

Видео


Албуми


Михаела Маринова - "До безкрай"

Две години след дебютния си диск "Стъпка напред", Михаела Маринова е готова с втори албум, озаглавен "До безкрай"....

Най-четени новини


виж всички