Почина Борислав Грънчаров


Почина Борислав Грънчаров

4583

Почина Борислав Грънчаров, съобщи неговата дъщеря - певицата Мария Грънчарова, във Фейсбук вчера.

"Изключително ми е трудно да споделя с всички вас тъжната новина, че моят любим и непрежалим баща Борислав Грънчаров напусна този свят след тежко боледуване. Винаги ще те нося в сърцето си и лек да ти е пътя, татенце! Обичам те!", написа тя. Легендата на родната естрада се бори упорито с рака в продължение на 10 години, имаше проблеми и със сърцето. В последно време състоянието му рязко се влоши.

Последният апел на Мария Грънчарова бе от 10 февруари, когато призова приятели и съпричастни хора да дарят кръв за болния ѝ баща, а кръвта бе събрана за рекордно кратко време.  "Татко никога не е бил по-зле - призна Мария тогава - Трудно му е, но се бори, не сме се отказали. Вярно е, че този път е различно, защото състоянието му е много тежко, но ние от семейството сме до него и ще му даваме сила". "От години ме смятат за безнадежден, но съм жив", каза изпълнителят.

Борислав Грънчаров е роден в София през 1943. Завършил е студията за естрадни певци към Българската държавна консерватория през 1964. Първият му концерт е с Естрадния оркестър към Комитета за телевизия и радио под диригентството на Милчо Левиев. Две години работи там като солист. След това започват самостоятелните му изяви – със собствени бендове, с оркестрите Балкантон, София и на БНТ. В периода 1970 – 1974 пее в бившата ГДР. Изнасял е концерти и в бившия СССР, Полша, Чехословакия, Унгария. През 1978 вече има собствен оркестър – Гонг. С него изнася по 400 – 500 концерта годишно. В периода 1979 – 1989 работи във Финландия, Швеция, Норвегия, Белгия, Холандия, ФРГ, Австрия, Швейцария и др. През 1989 прави шоу заедно с ансамбловото съчетание на световните шампионки по художествена гимнастика и с дъщеря си Мария Грънчарова. С тях пътува 3 години – в големи зали, вариетета и дискотеки в Западна Европа. Последните им съвместни изяви са през 1992. Грънчаров е концертирал в Куба, Канада, Испания. Получава все първи награди от фестивалте в Дрезден, "Златният Орфей", Сопот, Полша, и Брашов, Румъния. През 1994 заедно с приятелите си Борис Гуджунов и Боян Иванов създават Бо Бо Бо. Трима от старите лъвове на българската естрада се обединиха, вдъхновени от заразителния пример на тримата тенори. С елегантно чувство за хумор вокалистите създадоха програма, в която наред със собствените си шлагери от миналото, включиха кавърверсии с нови текстове. Шоуто им се бе представено с голям успех в концерти на биг бенда на БНР и в редица телевизионни програми. Изпълненията бяха включени в албума "Момчета с късмет". През 2007 той бе преиздаден на диск заедно с най-добрите солови песни на музикантите през годините. Юбилейният концерт на триото се състоя в зала 1 на НДК.

Всички членове на Бо Бо Бо вече не са сред живите. Както MySound.bg писа, Борис Гуджунов ни напусна преди две години, а Боян Иванов - през 2012.

Музика за Грънчаров са композирали Тончо Русев, Ангел Заберски, Атанас Косев, Морис Аладжем, Найден Андреев, Митко Щерев, Стефан Димитров, Димитър Гетов, Борис Карадимчев и други.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички