София отбелязва международния Drone Day на 28 май
Вокална група Радиодеца с концерт в Първо студио на БНР
Концерт - промоция на албум, посветен на младата актриса Лорина Камбурова, предстои в Sofia Live Club
Хитовият мюзикъл "Парижката Света Богородица" за първи път на сцената в зала 1 на НДК
Делегати и музиканти от над 20 държави в първото издание на Spike Bulgarian Music Showcase в Пловдив
DJ VaGro преди Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени на концерта им в "Арена София"
Концертният вихър на Deadscape продължава. Вижте къде
Магичната Trigaida с голям концерт в Sofia Live Club. Полуфиналистите от "България търси талант" ще представят албума "Elate" и нови композиции
Пролетен приказен бал с Михаил Йосифов бенд. Завръщане в епохата на суинга в Централния военен клуб
Остава - нежност, светлина, рок и… Кислород на живо
Букет хитове от Hooverphonic за българските фенове
Откриват алея на името на Митко Воев в столичната "Борисова градина". Фестивалът "Алея на Воев" събира меломаните в клуб "Маймунарника" на 21 май

Канатица - пътуване със затаен дъх


Канатица - пътуване със затаен дъх

6384

Имате ли нещо любимо, което обаче си позволявате рядко?

Някой изкусителен десерт, специално питие... или тайно място в града, където ходите само когато усетите, че имате нужда. Сигурна съм, че всеки човек, който се грижи за това да поглези сетивата си от време на време, знае за какво говоря. Горе-долу такъв е случаят и с една изключителна музика, която се предлага в "менюто" на софийските концерти достатъчно често, че да задоволяваме (д)ушите си навременно. Но и достатъчно рядко, за да го има онзи копнеж и нетърпение, в очакване на порцията удоволствие.

Става въпрос за проекта One Man Party на Иван ШоповEventease), известен също като Cooh/Balkansky/Drum Kid. Човекът с много лица и взривоопасно количество от таланти и идеи. Разбира се, всичко в добрия смисъл.

Преди вече близо две години на Мини Арт Фест творчеството му се среща с едни много талантливи дами - Александра Василева, Милена Великова, Ралица Кирилова и Сибина Раденкова, познати ни като вокална формация Авигея. Година по-късно те стават част от  One Man Party. А още една година след това имаме честта да присъстваме на представянето на съвместния им албум "Канатица".

Всичко е изпълнено с толкова символика и магия, че след тригодишно прекъсване на писането ми, искам да изсипя всичко отраз и в миг, защото едвам намирам друг начин. Малко преди настъпването на астрономическата пролет, на 18 март ни бе показан нов живот на фолклорната музика, преплетена в идеална симбиоза със съвременен електронен звук, така че наистина да звучи като един общ организъм. Вечерта в "Пространство 108" започна като пухкаво потъване в следобедна разходка, някъде из незнайни дъхави пътеки в планината. Ембиънт частта със Стоимен Стоянов (Nocktern) сякаш ни нашепваше да освободим сетивата си и да се подготвим за пътуване през звук, визия и емоции.

Последва още едно изкушение. Tози път в акомпанимента на великия Теодосий Спасов и неговия кавал, чиито интерпретации се виеха във въздуха като магически заклинания. Песента "Рада" е неоспоримо фаворит, макар че трудно може да се избере по-по-най от албума "Оренда", където чуваме доста от въпросния магнетичен кавал. Nocktern на роял - къде да се запишем, за да сме свидетели на още такива изпълнения...

В полутранс и полуреалност преминахме през първите (плюс-минус) два часа на събитието, докато дойде време за дългоочакваното появяване на четирите самодиви. Авигея бяха като привидение в красивите си ефирни рокли, нежни и изящни. Може би в този момент, когато видях момичетата отпред на сцената, Иван Шопов зад тях на пулта и визуализациите (приказни!) на стената зад него, напълно разбрах защо са избрали именно това заглавие на албума – канатица - "...знак, преплитащ женското и мъжкото начало, символизиращ връзката между миналото, настоящето и бъдещето, свързвайки ги в едно цяло". Аз много обичам да ходя на концерти, за които знам, че ще бъдат хипнотизиращи и отвяващи, с хора, които за първи път ще чуят нещо подобно. Така стана и този път, а реакциите бяха настръхване,  захлас...  дори и невъзможност да повярват, че е реалност. Вокалите на Авигея са космически, сякаш отвъдчовешки, а същевременно така лесно достигащи до тази българска нишка, която носим в себе си. Колкото до музиката от Шопов – чудя се дали чува картини, или вижда музика. Някъде там в срещата между ядрата на двете начала – женското и мъжкото, е точната рецепта за новаторство, вечност и дори, смея да кажа, гениалност.

Репертоарът беше от десетте песни в албума, в същата последователност, започвайки с "Чичовите конье" и "Либе", които могат да бъдат чути безплатно онлайн в Soundcloud, плюс две изпълнения за бис. А Теодосий Спасов се включваше като допълнителна мощ на сътвореното. Вечерта продължи с малко по-тежък саунд, Balkansky DJ сет и финално изразходване на сили с дръм-ен-бейса на Cooh & L33 (Даян Куцаров).

Тъй като по-горе говорех за пътуване и разходка в планината, тук ще си позволя да цитирам самия Шопов, който в интервю за Mymir.bg казва, че са искали да звучат като "епична гледка от някой висок планински връх, от която ти секва дъхът и не искаш никога да спреш да я гледаш/слушаш". Е, уважаеми родни таланти... напълно успяхте. Дори мисля да се върна на този връх още сега с едно простичко поставяне на диска в лаптопа ми.

Пожелавам това преживяване на възможно най-много хора!  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Dara - "Родена такава"

Видео


Албуми


Dara - "Родена такава"

Първият студиен албум на Dara - луксозно издание с лично послание от нея, ексклузивни фотографии и още изненади,...

Най-четени новини


виж всички