Мариачи огласят Бургас с романтични балади


Мариачи огласят Бургас с романтични балади

5558

Оригинални испански серенади ще звучат в Бургас от 16 до 19 юли. Мариачите са от оркестър Ла Туна от университета с петвековна история, формирала личности като поетите Лопе де Вега и Франсиско де Кеведа -  "Алкала Де Енарес" в Мадрид. Първата им изява ще бъде на 16 юли от 17.00 часа на туристически комплекс "Акве Калиде". На следващия ден в 18.30 часа мариачите ще дефилират по "Александровска" и "Богориди", а в 20.00 часа ще изнесат концерт на открита сцена "Охлюва" в Морската градина. На 18 юли в 17.40 часа серенади ще звучат и на остров "Света Анастасия", а следващия ден от 21.00 часа испанските музиканти ще свирят на откриването на фестивала "С книга на плажа" в експозиционен център "Флора".
Ла Туна участва активно в университетския живот на Мадрид и е част от културното нематериално наследство на Испания. Тя е основана в началото на съществуването на Университета в Алкала през петнадесети век. Традицията води началото си от студенти, познати като сописти (от исп. Sopa, в превод супа), или студенти от скромен произход, които са използвали музиката като начин да получават купичка супа в ханове и таверни.
В момента Ла Туна от Алкала е основна част от дейностите и събитията на университета и на града. Сред основните цели е поддържането на тази вековна традиция чрез музиката, популярния фолклор и най-вече особената, по испански неповторимата жизнерадост в изпълненията. Формацията участва в събитията на образователната и културна институция, която ѝ дава името си, и сред тях се открояват: участието в церемонията на наградата "Сервантес" за литература, най-високата награда за испанска литература, давана от Негово Величество Крал Фелипе Втори; организацията на Фита (Международен фестивал на Тунас на Алкала), която ежегодно се провежда като възпоменание за Мигел де Сервантес; участие в церемонията по повод откриването на Празници на града от балкона на Кметството.
Музикантите са се изявявали в множество фестивали в Испания, Португалия и Холандия, печелили са  наградата за "Най-добър Туна" в градовете Мадрид, Овиедо, Порто, Касерес, Арнедо, Мурсия, Линарес, Гранада, Убеда, Кослада, Айндховен, Ла Алберка и др. Обиколили са цял свят от Хонконг до Ню Йорк, през Мексико, Токио, Буенос Айрес, Москва, Бряг на Слоновата кост, Берлин, островите Фиджи, Северна и Южна Америка, голяма част от Европа, концертирали са в Африка, Близкия Изток, Азия и Океания.
По време на международните си пътувания, получават множество награди и отличия като "Ключовете на Града" на Санта Марта и Кали в Колумбия, също така и почетното звание "Гражданите на Честта" от кметството на Маракайбо във Венецуела и др. Ла Туна представя Испания в редица международни културни изложения и панаири като Международен панаир в Тайван, Испанската културна седмица в Палестина и Израел, Испанската културна седмица в Бряг на Слоновата кост, Универсална Изложба на Аичи (Япония) и други.
Оркестърът от Университета "Алкала де Енарес" има международни участия на сцените на 5 континента, сред които: Перу и Боливия, Колумбия, Никарагуа, Панама, Пуерто Рико и Доминиканската република, Уругвай и Парагвай, Венецуела, Тайван и Хонг Конг, Венецуела, Палестина и Израел, Аржентина, Куба, Бряг на Слоновата кост, островите Фиджи, Мексико, Германия, Япония, Куба, Хелзинки и Санкт Петербург, Москва, Италия, Германия.
Изявите им варират от външни изпълнения на панаири и фестивали, през увеселителни шествия из улиците на града, до нощни серенади на дамите, които са любители на добрата музика, участия в състезания, концерти в театрални и музикални зали. Формацията се гордее с представянето си в някои от най-добрите международни театри като театър "Зала Сервантес"-Алкала де Енарес, театър "Тереза Кареньо"-Каракас (Венецуела), театър "Град Асунсион" в Парагвай, театър "Кампоамор" в Овиедо (Испания), театър "Сервантес"-Линарес (Испания), театър "Солис"-Монтевидео (Уругвай), театър "Ередия"-Сантяго де Куба (Куба).
 П Р О Г Р А М А на оркестър Туна от университета "Алкала Де Енарес" в Мадрид  
16 юли
17.00 ч. - Изпълнения в туристически комплекс "Акве Калиде
17 юли
18.30 ч. - Дефиле по главните улици - "Александровска" и "Богориди"
20.00 ч. - Концерт на открита сцена "Охлюва
18 юли
17.40 ч. - Изпълнения на остров "Света Анастасия
19 юли
21.00 ч. - Откриване на фестивала "С книга на плажа" в експозиционен център "Флора"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички