Голямо парче вкусна торта и спагети във втората вечер на Банско


Голямо парче вкусна торта и спагети във втората вечер на Банско

4996

Втората вечер на джаз фестивала в Банско 2017.

Неделя, все така прекрасно време с температури, които предразполагат да стоиш до късно на площада, с нещо разхладително в ръка, и да се наслаждаваш. Тази година август сякаш реши да бъде като в стих на Владимир Голев - в средата на лятото. Или като при Мария Донева - разтопен и ласкав, сочен като праскова. Разтворил широко топлите си обятия, дъхав като пирински билки, с вкус на сладък суинг и звук на звънлив джаз. А от площада в Банско гледката на зелените обли гърбове на хълмовете те кара да забравиш за момент раните в сърцето на планината и зимните проблеми. Да се отпуснеш в люлката на музиката.

Люлка от блус, джаз, соул и малко кънтри оплете Урош Перич-Пери, който откри вечерта заедно Мамбо Старс бенд и гост вокалистката Лана Янянин. "Белият Рей Чарлс", както го наричат, не е за пръв път в Банско и по всичко личи, че се завръща с удоволствие. Миксът на стилове подкара още от началото с "Busted", песента на кънтри композитора Харлан Хауърд, изпята в една и съща година и от Джони Кеш, и от Рей Чарлс. "На сцената сме интернационална група - отбеляза той, преди да нагази дълбоко в блуса с "Mess Around" (пак Рей Чарлс, разбира се). - Аз съм от Словения, повечето от бенда са от Сърбия, специалната ни гостенка е от Хърватия, а една от беквокалистките е от Куба. Ние сме нещо като голямо парче вкусна торта".

Един след друг се редяха класики и стандарти - "Unchain My Heart", "Your Cheating Heart", "Georgia Оn My Mind", "You Are My Sunshine"... В доста дълъг за формата на фестивала концерт Урош успя да задържи вниманието на публиката и да я очарова за пореден път, предавайки я усмихната и в добро настроение за следващата в програмата Камелия Тодорова.

Тя е сред българските изпълнители, чести гости на фестивала в Банско, които са много обичани от публиката. Аплодисменти съпътстваха финала на всяка нейна песен, представена на сцената съвместно с ДжейПи трио (Живко Петров, Веселин Веселинов-Еко и Димитър Семов). Оформилият се по този начин квартет от звезди поднесе с много финес и елегантност "малко по-изненадваща програма", по думите на Камелия. Началото бе поставено с "My Baby Just Cares For Me", джаз стандартът, който познаваме най-добре от версията на Еди Кантор и по-семплото изпълнение на Нина Симоне. След кратичко объркване от подредбата на сетлиста, програмата продължи с много любимата "Откритие" и след това - "Them There Eyes" на Били Холидей. До края чухме още познати и любими парчета, сред които "Не ме гледай така, момче", "Настроение" и "Get Back", а финалът дойде с "Прошепнати мечти".

Спагети суинг от Италия също не са за пръв път в Банско и както и през 2013 година, поднесоха на публиката не само музика, но и забавление. Да слушаш джаз, докато на сцената някой вари спагети? Преживяването безспорно е уникално. Посланиците на италианското "долче вита" - хубавия живот, радостта от живота, поднесоха големи порции суинг, обилно подправени със забавление. Въпреки че звучи лековато, новаторският подход на групата стъпва върху солидна музикална основа. На сцената се вихреше истинско шоу, вокалистките Елизабета Даларджине и Линда Палацоло бяха с характерни за 50-те години рокли, хореографията беше добре премислена, за да отпраща към атмосферата на тогавашните джаз клубове, между песните хвърчаха шеги и закачки, имаше дори дама, която да превежда на български, която очевидно знаеше добре италиански, но преводачка не беше. Някой ден може да ни се случи на това място да застане професионалист. И само си викам - дано, дано...

"Baciami Piccina", "Lasciate mi cantare", "Parla piu piano", "Paroles, paroles", "O, sole mio", "Mambo italiano", "Volare", "Vai, amore, vai" бяха само част от хитовете в джазиран аранжимент, с които Spaghetti Swing очароваха публиката и си спечелиха нови почитатели.

За финал останаха германците Side Steps Quintet. Площадът все още беше доволно пълен и вокалистът Ули Верман успя да го задържи така. "Интеркосмическият" поп-джаз на формацията звучеше интересно, свежа комбинация със стил като хип-хопа, осигуряваща много съвременно звучене.

От "Telephon" на немската група Ideal до "Stangers In Тhe Night", разходката на Side Steps си заслужаваше всяка крачка.

Снимка: Bulfoto

Още снимки от събитието - в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички