Eлектронната и експериментална музика на DA Fest 2017


Eлектронната и експериментална музика на DA Fest 2017

6229

Шестото издание на фестивала за дигитални изкуства (DA Fest) ще се проведе в различни локации на Художествената академия на улица "Шипка" 1 в София от 19 до 23 септември.

Ново попълнение във фестивалната програма е DA Lab, която ще представи електронна и експериментална музикална сцена и звуково изкуство в България. Официалното откриване на събитието е в галерия "Академия" от 18.30 ч. на 19 септември (вторник). DA Fest
ще представи отново съвременни артистични изследвания, технологии и практики в дигиталните изкуства в богата петдневна програма, включваща изложба, пърформънси, прожекции, презентации и уъркшопи. Всички събития са с вход свободен.

DA Lab, Ателие 56, НХА, 16.00 – 24.00

Новият модул в програмата на DA Fest представя нови и експериментални проекти на млади автори, които тази година са доминиращо музикални и саунд арт. Форматът е лаборатория за експерименти на живо в неформална среда. Идеята е всеки от участниците да покаже свои идеи и проекти в следобедните часове на деня, нещо като чил аут зона, където хората с интерес към експерименталната музика и звуково изкуство да се срещат и обменят идеи и опит. А след като приключи музикалната програма в двора на Академията около 22.00 ч., фестивалът продължава в DA Lab със сетове на живо и парти...

Програма:

Малък ручей – 19 септември
Любомир Минчев и Николина Недялкова – 20 септември
E.U.E.R.P.I. – 21 септември
Иван Шопов и Лора Желязкова – 22 септември
trohi – 23 септември

Малък ручей
19 септември 16.00-18.00 / 22.30-24.00
Експерименталният колектив представя разлива на дигиталното юношество с българското. Чрез набор от трансгресивни способи, проектът деформира с иронична усмивка наследството, за да намери в него почва за себе си... "Проектът ни е дигитален дадаизъм- музиката ни е празен удар във въздуха, ексцесия на сила, липса на цел", обясняват музикантите. Богомил Мартинов Братоев е български графичен дизайнер, живеещ в София. Студент в Националната художествена академия, 2-ри курс "Графика". Експериментален творец в сферата на дигиталното изкуство. Ив-Кристиан Григоров Ангелов е свободен артист, роден и живеещ в София. Семестриално завършил българска филология в Софийски Университет "Св. Климент Охридски", от 2015 г. води музикалния проект няма никой.

Любомир Минчев и Николина Недялкова
Експресия 4 /Expression 4    
20 септември, сряда, 16.00-18.00 /22.30-24.00
Експресия 4 е аудио-визуален проект с моменти на импровизация. Музикалната форма подхваща пътя от акустичната към електронната музика, преливайки ги една в друга. Проектът е стилово разнообразен и въвежда публиката в различни емоционални търсения. Музикалната част е инструментални изпълнения, свързани с диджеинг похвати. Визуалната част съдържа експериментален характер с пречупването на "стандартни" изображения и тяхното анимиране. Също така анимирани форми и силуети преливат в различни стилови композиции.

E.U.E.R.P.I.
21 септември, четвъртък, 16.00-18.00 /22.30-24.00
E.U.E.R.P.I. e солов ембиънт дроун експеримент на Мирян Колев. За последните 5 години, откакто проектът е активен, е участвал в множество фестивали, форуми и събития по цял свят. Работил е в колаборация с различни музиканти, визуални артисти, танцьори, правил е музикални пърформънси в различни типове пространства - от малки интимни арт кафета и галерии, през клубове, културни центрове и различни фестивали до катедрали, пещери, летища.

Иван Шопов и Лора Желязкова
22 септември, четвъртък, 16.00-18.00/ 22.30-24.00
Българският музикант, продуцент и визуален артист Иван Шопов/Cooh/Balkansky (на снимката) е представял музиката и изкуството си в Европа, Южна Америка, Азия и Австралия. Издавайки многобройните си проекти за едни от най-големите международни лейбъли, музиката му достига до всички краища на света. Също така създава музика за съвременен танц и театрални постановки, както и за късометражни филми и интерактивни инсталации. Лора Желязкова е визуален артист, който експериментира със смесването на аналоговото и дигиталното, за да създава пространствено-ориентирани проекти. Бакалавър по фотография. Самообучава се в областта на видеото, докато все по-силният ѝ интерес към динамиката на времето, светлината, нейната проекция и отражение, технологиите и тяхното приложение в областта на изкуствата не я насочва към визуализацията на музика, създаването на интерактивни инсталации, и работата с нови медии и технологии. В момента тя продължава активно своето обучение с магистратурата Дигитални изкуства в НХА, София, България.

trohi
22 септември, четвъртък, 16.00-18.00/ 22.30-24.00
trohi (Йоана Робова и Петър Пармаков) е експериментално/фрий/електронно музикално дуо от София. Петър е изучавал бас китара, Йоана е самоук електронен музикант. Техните изпълнения на живо са предимно свободни импровизации със синтезатори, процесната бас китара и ритмични записи от среда.

DA Fest е международен фестивал, организиран от Националната художествена академия (НХА) в София, чиято цел е да срещне българската аудитория с разнообразни артистични тенденции и изследвания в полето на дигиталното видео, саунд арт, нет арт, мултимедийни пърформънси и инсталации, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми.

DA Fest е финансиран в изпълнение на програмата за научна и художествено-творческа дейност на НХА и съфинансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2017.

Събитието се осъществява с подкрепата на Американското посолство, Австрийското посолство, Посолство на Кралство Холандия, Гьоте-институт и Институт Сервантес, София.

Повече информация на адрес http://www.2017.da-fest.bg/bg/home/news/news-go

Снимка: Ивайло Петров

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички