Остава - нежност, светлина, рок и… Кислород на живо
Букет хитове от Hooverphonic за българските фенове
Откриват алея на името на Митко Воев в столичната "Борисова градина". Фестивалът "Алея на Воев" събира меломаните в клуб "Маймунарника" на 21 май
Съвместен концерт на Ildaruni, Freija и Black:l. Тройна метъл атака в клуб Live & Loud този петък
50 банди на Hills Of Rock 2022! Виж обогатения афиш
The Cardigans, Bomfunk MC's, Delinquent Habits и Джон Нюман се присъединяват към ARTE Feastival 2022
Ар-ен-би дивата Macy Gray пристига с тур бандата си The California Jet Club за концерт в София
Шведските прогресари Soen се завръщат в София, концертът е на 19 май
Jazz FM търси най-ярките джаз творци в кампанията "Джаз в цялата страна"
Sоfia Live Club отбелязва 13-тия си рожден ден с концерти на Б.Т.Р. и Милица Гладнишка
"Малки истории" разказва контрабасистът Петър Славов-син. Концертът на Биг бенда на БНР е в Първо студио на 13 май
Arrested Development с първи концерт и с нов албум в България - ще го представят в столичния клуб Terminal 1 този петък

Гатанка от трио Гатанка


Гатанка от трио Гатанка

4201

"Преди години гостувахме на Ерол Ракимов в Маями, през 1996 година, и там се роди едно трио, трио Приказка, заедно със саксофониста Анатолий Вапиров и перкусиониста Стоян Янкулов. Трябваше да минат доста години, за да се срещнем в студиото на БНР по твоя вина, за да избуи това посято в Маями семе, наречено трио Гатанка. И така направихме преход от разказването на приказки към отгатване на скритите послания на гатанките"  – споделя Теодосий Спасов в документалния филм на Людмил Фотев.

В историята няма случайни на пръв поглед събития. Теодосий среща пред БНР Ерол Ракипов, за когото Людимил Фотев ще прави материал, но закъснява с пет минути.

"Въобще нямахме никаква идея в началото, - разказа Ерол Ракипов - всичко започна от интервюто с Людмил за радио "Бинар". Теодосий тръгна с нас, влязох в студиото, записах няколко минути сам и му казах да си вземе кавала и да дойде при мен. Стана много интересно, кръстихме нашата първа импровизация "Да чукаме на дърво", това беше необичайна комбинация на кавала с маримбата, даже бих казал уникална комбинация. Джаз музикантите по света, както и фолклорните музиканти, често правят подобни неща, обичайно е да се съберат и спонтанно да музицират без някаква специфична мелодия, или хармония, нещо като джем-сешън. Така започна всичко, това беше концепцията. Ние тръгнахме да свирим, свирихме докато спрем, после се спогледахме с Теодосий и решихме да продължим".       

Ерол кани саксофониста Любомир Господинов да присъства на втората звукозаписна сесия и когато продуцентът Мая Райкова го вижда пред студиото, го пита къде му е саксофонът и го праща да го донесе, – започват да се очертават контурите на тази формация. Людмил Фотев, който присъства през цялото време на репетициите, пише: "Уговорките в студиото са кратки, разсвирването – също. Уточнени са само донякъде тоналности и ритми, структури и продължителност. Фантазията на кавала поема по своя пътека след уводното ромолене на маримбата. Сопран саксофонът опонира и се разлива в слънчево сияние..."  

Албумът "Гатанка" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР в навечерието на Деня на народните будители, събота, 28 октомври, след новините от 21.00 ч. Видеоанонс за албума "Гатанка" - на:

https://www.youtube.com/watch?v=TfrTOQmY3UI&feature=youtu.be

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Dara - "Родена такава"

Видео


Албуми


Dara - "Родена такава"

Първият студиен албум на Dara - луксозно издание с лично послание от нея, ексклузивни фотографии и още изненади,...

Най-четени новини


виж всички