Нова класация за българска музика БНР Топ 20 от 1 януари


Нова класация за българска музика БНР Топ 20 от 1 януари

5968

Българското национално радио започва да излъчва от 1 януари, сряда, 2018 г. класацията за българска музика - БНР Топ 20, в която по специален регламент ще бъдат подбирани и класирани песните.  Първото издание предстои  по програма "Хоризонт" от 15.00 часа до 16.00 ч. на 1 януари. Класацията е седмична, включва 20 песни, а гласуването ще се осъществява по следния начин - 50 процента на сайта на класацията, а другите 50 процента ще се прави от селекционен екип. При равен резултат на две песни, селекционен екип ще прегласува и/или взима решение коя песен е на по-предна позиция. Двете изпълнения, получили най-нисък резултат, ще отпадат. Чартът ще се излъчва всяка седмица във всички 11 национални и регионални програми на Българското национално радио. 23 часа ефир седмично ще бъдат посветени на новата българска музика. Един милион слушатели в цялата страна всяка седмица ще слушат качествена поп и рок музика, създадена от български автори и изпълнена от български музиканти. В чарта ще участват 20 нови български песни. Задължително условие е авторите да са български музиканти и текстописци, като се допуска съавторство с чужди музиканти, текстописци и аранжори. Същото условие важи и за изпълнителите. Записите на всяка песен трябва да бъдат осъществени в професионално студио и качеството на изпълнението да е на професионално ниво. В селекцията на песните основен критерий ще бъдат качествата на песента като музика, текст, аранжимент и изпълнение. Няма ограничения за езика, на който се пее. Песните не трябва да влизат в конфликт с мисията на БНР като обществена медия. Няма да се допускат песни с нецензурен текст и обидно съдържание.
 Селекционният екип е съставен от музикални редактори от всички програми на БНР: Жени Монева (на снимката вдясно), Диляна Трачева, Здравко Петров, Лили Големинова, Крум Богдански, Мариан Ранов, Димитър Димитров, Петър Маринов, Ангел Чавдаров, Милко Петров, Неделчо Киров и Драгомир Симеонов. Изпълнителен продуцент на класацията е Мая Райкова (в средата на снимката).

Ще има и няколко концерта, пояснява генералният директор на БНР Александър Велев. Според него чрез тази нова класация на медията публиката ще може да се запознава с новите български песни и ще има възможност да дава за тях своя глас. БНР винаги е било отговорно към българската музика - със своите класации и предавания, като близо 50 процента от музиката, която звучи в ефира на националното радио, е българска, подчертава Александър Велев.   Идеята за новата класация е на директора на програма "Христо Ботев" Кирил Калев. Ще има  четири "живи" концерта, а в края на всяко тримесечие първите песни, които са се класирали, да гостуват в някой град на страната, допълва Калев, разкривайки, че  генералният директор на БНР е отправил покана до БНТ да запише този концерт и да го излъчи. Четвъртият концерт се предвижда да е в София. Достъпът на слушателите за прослушване и гласуване за песните в класацията ще е в интернет на официалната, специално разработена страница www.top20.bnr.bg.  За прослушване и гласуване в чарта ще бъде разработено и мобилно приложение.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички