Почина композиторът Тончо Русев


Почина композиторът Тончо Русев

5138

Именитият естраден композитор Тончо Русев ни напусна след кратко боледуване дни преди да навърши 85 години.

Това съобщи неговото семейство на страницата му във Фейсбук. "Написал над хиляда песни, спечелил десетки престижни награди на български и международни музикални конкурси, Тончо Русев оставя диря в българската естрадна музика. Голям музикант, но преди всичко той беше и голям човек. Почивай в мир!", написаха опечалените.

Здравословното състояние на патриарха на българската популярна песен се влоши  в края на миналата година. Сериозните му проблеми започнаха още със загубата на неговия най-близък приятел и другар – поета Евтим Евтимов, който се спомина през юни 2016. Авторът на десетки български хитове бе под вещите грижи на съпругата си и любимата му внучка. Освен с придвижването, той имаше проблеми и с говора. Почти не се хранеше, което допълнително отне от малкото му останали сили. В последните години маестрото влоши отношенията си и с голямата Лили Иванова, което също се отрази зле на неговото състояние. Конфликт помежду им няма, поне не и от негова страна, според думите му, но е очевидно, че Лили не уважава никого около себе си, в това число и него, въпреки че той е автор на едни от най-големите ѝ хитове. Точно заради липсата на каквото и да е уважение от страна на певицата, той ѝ бе обиден.

Още една причина за влошаване на здравето имаше Тончо Русев неотдавна. Той опроверга писанията от документалния сборник "Държавна сигурност и българското музикално изкуство". Там са поместени сведения на агент Чавдар, според които композиторът в продължение на години е контролирал основно музикалния шоубизнес у нас. "Прочетох написаното, но в него няма и капка истина! Никога не съм бил агент, никога не съм се занимавал с подобни подмолни неща. Цял живот съм работил като композитор, създал съм толкова песни, че не мога сам да ги преброя. Не съм бил в никакви комисии, за да контролирам каквото и да било", сподели Тончо. Според агент Чавдар Тончо Русев е имал връзки, чрез които е определял кои песни да се пускат по Радио София и по колко пъти. Той отбелязвал още песните, които се излъчват, и вдигал скандали, ако някои изпълнения не са пускани достатъчно. "Категорично отричам подобна информация! Искам да се опровергае всичко това, защото по никакъв начин не е вярно!", каза композиторът, който ръководи отдел "Естрада" към Концертна дирекция между 1972 и 1973 година. От 1980 до 1985 г. е директор на дирекция "Българска естрада".
Цялата гилдия отправи съболезнования и почете паметта на маестрото. Сред едно от първите бяха Веселин Маринов, Йорданка Христова, Васил Найденов, Ники Априлов, Маргарита Петкова. "Изпълних желанието ти да изпея отново "Измислица" и се чувствам безкрайно удовлетворена. Твоето творчество е еталон за българската песен, която никога няма да умре", написа Кичка Бодурова в личния си профил. Мими Иванова и Развигор Попов също отдадоха реверанс към композитора с думите: "В памет на великия Тончо Русев".

Русев е автор и на мелодии към театрални спектакли, телевизионни, детски мюзикъли и филми ("Юлия Вревская", "Петимата от РМС", "Тайфуни с нежни имена").

Песните са му издавани в САЩ, Великобритания, Франция, Испания, Италия, Гърция, Турция, Русия и всички бивши социалистически страни. Повечето от композициите му са създадени по текстове на български поети, сред които Елисавета Багряна, Иван Вазов, Ваньо Вълчев, Дора Габе, Атанас Далчев, Дамян Дамянов, Калин Донков, Георги Джагаров, Петя Дубарова, Евтим Евтимов, Павел Матев, Христо Фотев и Борис Христов.

Тончо Русев е роден в Бургас на 20 април 1932. В продължение на над четири десетилетия неговите песни са изпълнявани от повечето известни български певци и певици, като особено близко е сътрудничеството му с Лили Иванова, Васил Найденов и Веселин Маринов, чиито албуми "Горчиво вино", "Трифон Зарезан" и "Вино и любов" са изцяло по негова музика. През 2010-а композира "Нашата полиция", обявена неофициално за химн на Министерството на вътрешните работи. Неговите мелодии са представени с успех и от чуждестранни певци, между които София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и др. Член е на Съюза на българските композитори (СБК). Последните наши изпълнители, представили песeн на маестрото, са Катя и Здравко от дует Ритон. Както MySound.bg вече писа, тя се нарича "Безумна любов" и бе включена в юбилейния им албум, който ознаменува 40-годишината им на сцена с голям концерт в зала 1 на НДК миналата година. По това време здравето на композитора вече е сериозно разклатено и той им се обажда да ги извести, че няма да е в състояние да уважи събитието, но ги моли да обявят, че тази последна мелодия е посветена на спътницата в неговия живот - съпругата му Елена.

Лятното национално турне "Незабрава" 2014 със шлагерите на Тончо Русев мина през Плевен, Велико Търново, Русе и Търговище. Той бе почетен от големите имена в  българската естрада - Силвия Кацарова, Роси Кирилова, Панайот Панайотов, Петя Буюклиева, Стефка Берова, Христо Кидиков и Росица Ганева.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички