Въпреки всичко: Контрол


Въпреки всичко: Контрол

3089

(Не)очаквано добрата комбинация от рок, пънк, ню уейв и всички подобни стилове от далечната 1988-а, избухва в зала "Арена Армеец" на 21 април.

Общото между Нова генерация, Ревю, Контрол и Хиподил е, че неотразимите посвоему банди са юбилярки. Стават на цели 30 тази години!

След мощния старт на събитието, който бе даден от  Нова генерация и Ревю - с Милена Славова и Кристина Серафимова, на сцената ще посрещнем не по-малко колоритните Контрол. Очакваме групата в състав: Владимир Попчев - Унгареца, Огнян КьосовскиОги, Стоян ТеневТони, Красимир НеделинКрезо и новия вокалист Иван Гатев. И тук няма да минем без звездно включване (Милена за Ревю) и отново към финала на участието на групата, ще чуем оригиналния фронтмен Кольо Гилъна (по паспорт Николай Йорданов) (на снимката).

Малко история за младежта до 25 години: Контрол е една от най-влиятелните пънк групи в страната ни, основана края на 80-те. Първата ѝ демо касета "Старият дъб" излиза през далечната 1988 година. Дебютът със заглавие "Плочата" е пуснат на музикалния пазар през 1989-а като част от поредицата "БГ рок", когато "дели" по една страна от тавата с Нова генерация

Вероятно не всички са виждали униформа на чавдарче или пионерче, както и не всички имат ясен спомен за соц.-времето и полите до коляно. Цялата банда е облечена с бели ризки, къси гащи (до коляно!) и червени връзки  - подходящи дрехи за размирно време. Само Иван Гатев се вихри с червени тиранти наместо червена вратовръзка! Присъствието му е изключително! Динамичен, енергичен, с(т)илно музикален, гласовит. Не остъпва по нищо на Гилъна (а аз съм му фен!).

Още с първото си парче бандата връхлита буреносно с "Не съм нормален". Залата вече е подложила със скачането от Милена и буквално пощурява. Гатев се раздава доволно на сцената търчейки от единия до другия й край. От време на време спира да си пийне вода, водка или каквото има в чашата му.

Истината е, че публиката е дошла за старото. За парчетата с дъх на спомен! Дружно подскачаме в ритъма на "Булка", "Обичам те, мила", "Винаги готови". Контрол са толкова безкомпромисни, колкото са билии и преди 30 години! Торнадото завърта присъстващите в неудържимо пого с високо вдигнати ръцете горе. "Нашето кратко послание за вечерта, точно преди тази песен, с една кратка дума, е декриминализация", заявява изрично Иван преди "Отивам там". Малко пояснение, пушенето в залата е забранено! Няма значение за коя субстанция става дума. Тук опиатите са музика, музика и пак музика!

Емоцията по време на концера буквално преминава в друго измерение, хем ти е мило, хем ти е потно, хем искаш още! Пикът на вечерното "контролно" събитие идва след "Tи още ли си тука" и толкова "Алкохолен блус" - в две части. През това време сме преминали през силно романтичния период на групата с "Бий хлапето", фронтменът Гатев е засвирил на китара, а ушите ми са станали на мармалад.

Някак неусетно на сцената се появява неуморимия фронтмен Кольо Гилъна. Под звуците на "Апатия" ще кажете. Да, ама не! Това е концерт на Metallica и кънтри "Seek Аnd Destroy". Ако някой не е видял Гилъна на сцената, понеже пак е с шапка и слънчеви очила, то категорично е разпознал гласа му в изпълнението на "Най-щастливият ден". А за всички пънкари и уейвъри, това ще да е днешният 21 април. 

От кеф Иван Гатев вече е потънал някъде дълбоко в публиката, която го понася на ръце почти през цялата зала. През това време Кольо Гилъна си пожелава пак да се срещнем след 10 години и подема песента на ФСБ, а след него запяват и първите редици на публиката. 

За последната върхова нотка на гига им - добре познатата рода - "Леле, како", Иван Гатев и Кольо Гилъна  забиват заедно. И после нека ни е зле с тая Кама Сутра от Факултето, която се превръща в общ верижен оргазъм.

Дами и господа, това бяха Оркестър Контрол

Сетлист: 

1. Не съм нормален
2. Булка
3. 100 - 150
4. Обичам те, мила
5. Ти още ли си тука
6. Алкохолен блус 1
7. Алкохолен блус 2
8. Герой
9. Винаги готови
10. Твърде съм красив (кавър на Чувал-чувал)
11. Отивам там
12. Бий хлапето
13. Апатия/Seek Аnd Destroy (c Кольо Гилъна)
14. Леле, како (с Кольо Гилъна)
15. Най-щастливият ден (с Кольо Гилъна)

Снимки на Албена Цолова - Бета - в секцията "Галерия"

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Видео


Албуми


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Пет години след като издадоха успешния и пълен с хитове "10 1/2", Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени...

Най-четени новини


виж всички