50 банди на Hills Of Rock 2022! Виж обогатения афиш
The Cardigans, Bomfunk MC's, Delinquent Habits и Джон Нюман се присъединяват към ARTE Feastival 2022
Ар-ен-би дивата Macy Gray пристига с тур бандата си The California Jet Club за концерт в София
Шведските прогресари Soen се завръщат в София, концертът е на 19 май
Jazz FM търси най-ярките джаз творци в кампанията "Джаз в цялата страна"
Sоfia Live Club отбелязва 13-тия си рожден ден с концерти на Б.Т.Р. и Милица Гладнишка
"Малки истории" разказва контрабасистът Петър Славов-син. Концертът на Биг бенда на БНР е в Първо студио на 13 май
Arrested Development с първи концерт и с нов албум в България - ще го представят в столичния клуб Terminal 1 този петък
Sofia Metal Fest 2022 с нова локация. Moonspell, Dark Tranquility, Ensiferum, Pyogenesis и Gwendydd ще ударят на открито
Малките победи на гигантите Faith No More вече и на български. Специална трибют група ще свири за премиерата на луксозното издание
Виж кой спечели пропуск за дългоочаквания концерт на Hooverphonic в България, именитите белгийци излизат в зала 3 на НДК
Съвместен концерт на The Revenge Project, Prokaza и Certain Demise, виж програмата за довечера

All Is One на Orphaned Land в Картини от една изложба


All Is One на Orphaned Land в Картини от една изложба

3420

"Прости ми, братко,
ти не си направил нищо лошо и пое целия срам,
който носех, но аз съм виновен.
Бог ни благослови и двамата, а ние все още воюваме и спорим
как се казваше онова момче на планината!"

Тези редове от песента "Brother", включена в петия албум "All Is One" ("Всички сме едно") на израелската прогресив симфоник метъл група Orphaned Land, добре илюстрират основното послание на музикантите за мир в Близкия Иизток. В случая става дума за писмо на Исаак до Измаил, синовете на библейския Авраам от две различни жени, и за спора между мюсюлманите и юдеите кой точно от двамата е трябвало да бъде пожертван от баща им.    

Началото на Orphaned Land е в градовете Bat-Yam и Petah-Tikva, Израел, където през 1991 г. няколко тийнейджъри решават да свирят дет и дуум метъл. Певецът Kobi Farhi споделя: "Започнахме преди 27 години докато учихме в гимназията. Името ни е парафраза на свещената земя, обетованата земя, да, ние си мислим, че тя е свещена, но тя преживя толкова войни, кръвопролития и конфликти през последните столетия. Така че ние решихме, че тя е по-скоро осиротяла, отколкото свещена или обетована земя. И така измислихме името. Направихме шест студийни албума, свирихме в повече от 40 страни и бих казал, че най-доброто нещо, което трябва да кажем за нас, е, че ние станахме най-известната израелска група сред арабите".

В наши дни формацията е смятана за родоначалник на стила oriental metal, в аранжиментите на отделните ѝ изпълнения са включени инструменти от целия регион на Близкия Изток, наред с участието на пълномащабен симфоничен оркестър и хор, но също музикантите са определяни като хеви метъл дипломати заради акциите им за мир между различните религии. Не е случайно, че прогресив рок лидерът Steven Wilson работи с тях, а Steve Hackett, бившият китарист на Genesis, участва в съвместни проекти и ги кани в кампанията си за мир.

Разказът на Kobi Farhi продължава:
"Ние сме политическа група и винаги разказваме истории, свързани с макро ситуацията в Близкия Изток. Това сякаш е наша отговорност. Не си представям, че с Orphaned Land мога да споделям лични проблеми, това никога не сме го правили. Мога да го направя в някой мой си проект. Ако разгледате обложката на албума "All Is One" ще откриете известно противоречие. Хармонията между религиозните символи на обложката е утопия. Това е мечта за всички нас, но съдържанието на песните показва точно обратното: трагедията на региона, провалът ни да постигнем съгласието, че всички сме едно. Провалихме се да разбираме, че всички авраамически религии (християнството, юдаизма, исляма и бахайството) имат общ корен. Омразата между нас е огромна, независимо, че сме братя семити."All Is One" е концептуален албум, с песни, на които може да танцувате, а на други едвам ще сдържите сълзите си – това е едновременно радостен и тъжен албум. Този албум го правихме по доста своеобразен начин, нарочно акцентирахме върху пеенето, искахме да бъде по-достъпен за широката аудитория, като всяка песен бъде различна. В крайна сметка си мисля, че музиката е по-успешна от религията. Израснах като човек с усещането, че моята религия е музиката, защото виждам, че нашата музика носи на хората надежда, събира ги заедно, дори непримирими врагове, а това именно са всички онези неща, които бих очаквал от религията. Но тя ни донесе само войни. Музиката е най-добрата религия, която съм открил досега", завършва фронтменът.  

Албумът "All Is One", записан с участието на струнен оркестър, хор и солисти, ще представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР на 26 май, събота, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Dara - "Родена такава"

Видео


Албуми


Dara - "Родена такава"

Първият студиен албум на Dara - луксозно издание с лично послание от нея, ексклузивни фотографии и още изненади,...

Най-четени новини


виж всички