Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Ти няма да умреш


Ти няма да умреш

4057

"Не става да се събудиш сутрин и да си кажеш: "Искам да бъда певец, искам да бъда танцьор". Ти си избран и това е твоето призвание. Използваш таланта си, за да се вслушаш какво предците и старейшините ти казват и посвещаваш целия си живот на това. Никога не съм го избирал, то ме избра".

Ето така многостранно надареният талант от Южна Африка Nakhane ни въвежда в света на своето творчество като впечатляващ композитор, певец, актьор и писател, удостоен с множество награди.

Той е роден в малкото градче Alice в провинция Eastern Cape, в консервативно семейство с християнски традиции, но израства в Port Elizabeth. Детството му протича в четене на книги и репетиции с местния духов оркестър, където свири на тромбон, и с участия в църковния хор. Двама писатели му правят силно впечатление – James Baldwin и Michael Cunningham – и това оставя ярка диря у Nakhane, а сред музикантите той откроява Kate Bush, David Bowie, Jeff Buckley, Prince, Nina Simone, Radiohead, Brenda Fassie от Южна Африка, както и госпъл певците Mahalia Jackson и Andrae Crouch. Всичко това добре личи във втория студиен албум на Nakhane, озаглавен "You Will Not Die" ("Ти няма да умреш"), в чийто 11 песни представя меланхолично изследване на някои от своите най-интимните преживявания.

"Идеите ми – казва той – идват  от небитието, дали е от Бог или предците ни, или в каквото вярваш, – трябва да ги уловиш, преди те да се върнат в етера, убедих се, че срокът е три месеца. От друга страна това е начин да премахнеш болката си и да я представиш като поетичен образ. Преди да съчинявам нещо, си го представям като безформено съзвездие, което на хартията придобива ясни очертания. В този албум ще откриете голяма част от моето детство и нещата, които ме оформиха по-късно. Не съм сигурен дали това лекува, но може да предизвика по-добри чувства и така да получим облекчение. Музиката не променя нищо, за съжаление, научих го по трудния начин.

Същевременно в песните ми ще откриете неща от ежедневието на една любовна връзка, за които не се говори много: например да обичаш силно някого, но точно тази седмица да не те привлича сексуално, или така да те изкара от себе си, че да ти идва да го убиеш, а може и да го гледаш и да си казваш: о, това е най-доброто нещо в живота ми точно сега. Тези неща ги има в литературата, но трудно ще ги открием в песните днес".

Подготовката на албума "Ти няма да умреш" отнема 4 години, през които Nakhane участва във филма The Wound, отпечатва сборника с разкази "Piggy Boy's Blues", а неговата пословична взискателност го кара да преработва многократно всеки елемент от песните. "Знаех точно какъв албум искам да направя - казва той, - знаех, че не искам акустична китара. Знаех, че ще го напиша на пиано. Знаех, че искам да е електронен. Знаех, че ще има пиано балади. И знаех, че ще се основава на гласа ми".
 
В изпълненията от диска ще открием образи, които тематично се докосват до духовността: моменти на страдание и отчаяние, в следващите пък ни обгръща спокойствие. Основното послание се носи от гласа на Nakhane, който се плъзга и бушува около текстури и звукови пейзажи. Всяка песен вибрира с благоговение от истински преживявания и от болка, която е била усетена и преработена, за да стане достъпна в обобщаващ образ.

И още нещо интересно около създаването на албума, което споделя изпълнителят: "Един ден бях блокирал и отидох да ми гледат на таро карти. Там ми казаха, че трябва да се върна в местата, където съм израснал и просто да ги докосна. Аз отвърнах: "Тези места са толкова пълни с травми, че наистина не искам да се връщам там". Гладачката на таро обаче ми нареди да вървя, да отида там и да приключа с проблема. Така и направих. Отидох там. Седнах в къщата, където живеехме преди, и просто се огледах. Когато се върнах у дома следобед, издърпах завесите и изпаднах в дълбок, наистина дълбок сън. Когато отворих очите си, първото нещо, което направих, беше да напиша песента "Teen Prayer", която е последната в албума. Станах, отидох до пианото и я написах. Тогава разбрах, че съм готов".

"You Will Not Die" (обложката на снимката) ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР след новините от 21.00 ч. на 30 юни, събота.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички