Почина легендарният басист на ФСБ Ивайло Крайчовски


Почина легендарният басист на ФСБ Ивайло Крайчовски

4161

Ивайло Крайчовски почина внезапно на 57-годишна възраст, съобщи БНТ.

Дългогодишният басист на легендарната група ФСБ, с която основно свързваме кариерата му, получи инфаркт преди пет години. "Сърцето най-вероятно не е издържало", коментират негови приближени.

Пифа, както в гилдията наричаха Крайчовски, постъпва в ФСБ като млад студент на мястото на забегналия през 1983-а в странство титуляр Александър Бахаров. В нея се озовава от предишната си група Релан, в която са още Петя Буюклиева и синът на Развигор Попов - Петър Попов. "Аз съм единственият на тази планета, който от фен на тази група стана неин член", често припомняше Крайчовски. Той участва в студийните албуми на Формацията "ФСБ VI" (1984) и "Обичам те дотук", чиято премиера се състоя три години по-късно, както и в двойния "ФСБ на концерт" (1985). Дебюта си в редиците на групата прави на живо на столичния стадион "Академик" пред 15 000 души.

Друга важна банда в CV-то на басиста е супергрупата Стари муцуни, където е наред с ветераните Георги Минчев, "щурците" Петър Гюзелев, Валди Тотев и Георги Марков и Иван Лечев.

През 2008-а Ивайло Крайчовски поема плътната струна в проекта Тарантино с бившите членове на Подуене Блус бенд Кирил ГеоргиевГръмотевицата (барабани) и Светослав КолевЦвъри (соло китара), а фронтдама е Гергана Добрева, понастоящем в Ша-ша.

През 2010-а сформира БГ Старс бенд за класически парчета от наследството на българската музика, в който се изявява с Пепи Попов (екс-Атлас), гост вокалистите Дони и Тони Чембъра - фронт на Монолит, Христо Ламбрев, бивш пианист на Сигнал и Златни струни, Ники Томов - китара (Дисонанс) и барабанистите Сашо Каранджулов и Дани Годжев.

Пифа експериментира и с модерния електронен саунд, композирайки саундтрак към документална лента, в центъра на която са туберколозните в затвора. Филмът е поръчка на Министерството на правосъдието и Министерството на образованието по образователна програма за местата за изтърпяване на наказанието.


Ивайло Крайчовски свири на цигулка и учи солфеж от 6-годишен. Когато през 1976 г. е ученик в девети клас на XXI гимназия в София, става член на сформиралата се група от неприети в Музикалното училище инструменталисти и започва да свири на бас. Пез 1983 г. завършва факултета "Поп и джаз изкуства" на Музикалната академия в класа по контрабас и бас китара на професор Симеон Венков. "На цигулка свирех от шест годишен - преди да тръгна на училище - разказва Пифа в книгата на Георги Гълов "Истории на българския рок - идея на майка ми - сестра ми свиреше на пиано, аз - на цигулка. Класика в жанра. Помня концерт на Янчинов, малко Вивалди... Цигулката с нищо не помага и с нищо не пречи на баса. Днешните родители не карат децата си да свирят на разни работи, което не е никак хубаво. Още си пазя цигулката... Моят първи концерт беше в читалище "Пенчо Славейков" в Лозенец с групата Големите надежди от гимназията. По някакъв начин ни разрешиха да свирим с инструментите на LZ - това бяха Милчо Кацаров, Емо Доктора, Фори Захариев, Силвия Кацарова... Беше през 1977-а година. Помня и други младежки трепети! В завода за безалкохолни напитки на "Хладилника". Дебют! Тупти ти всичко! Бяхме се разбрали, че за да не се притесняваш, когато свириш соло, можеш да се обърнеш с гръб към публиката. Което според мен е гениално,  неповторимо и уникално".    

През богатата си музикална кариера Крайчовски взема участие в създаването на албумите на редица български поп, рок и джаз групи и изпълнители. През 90-те водеше класацията "7+7" по програма "Хоризонт" на БНР.

Бил е музикален директор на "София Филм Фест". "Напусна ни големия приятел – Ивайло КрайчовскиПифа, един от основателите на международния филмов фестивал "София Филм Фест". Дълги години Пифа беше музикален директор на фестивала, когато програмата включваше многобройни рок и джаз концерти и филми.
Благодарим ти, Пифе! Почивай в мир", написаха директорът Стефан Китанов и екипът на фестивала.

Покойният бе зам.-председател на Българската изпълнителска асоциация и член на асоциацията на звукозаписните студиа в България. Дългогодишен организатор на отворената рок сцена "Градът и аз", на фестивала "Цвете за Гошо" и в организационния комитет на традиционния русенски BlueZZ фест.

Ивайло Крайчовски бе сред говорителите на Бирената партия.

Поклон пред светлата му памет!

Поклонението ще се състои в столичната църква "Свети Седмочисленици" от 16.00 ч. на 22 август, сряда. 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички