Омагьосани картини от Нелко Коларов


Омагьосани картини от Нелко Коларов

3721

Неотдавна нашият редовен слушател Димитър Дженев от Чирпан ми се обади с предложение в "Картини от една изложба" да представим албума "Омагьосани картини" на композитора, диригента и пианиста Нелко Коларов - с тези думи Сергей Шишов, традиционен водещ на меломанското предаване по БНР, обяснява поредния си избор на специален български проект в дните преди Националния ни празник - 3 март.

Нелко е възпитаник на НМА "Проф. Панчо Владигеров", в класа по оркестрово дирижиране на проф. Константин Илиев, знаем го като диригент на Варненската филхармония и на Варненската опера, но и като участник в рок групите Импулс, Фобос и Escort, виждаме го с Николо Коцев за рок операта Нострадамус и с Robin Gibb (Bee Gees), автор е на музиката за 11 театрални постановки и на повече от 40 песни.
 
"Омагьосани картини", неговият трети студиен албум, е своеобразна смесица от рок, класика, джаз и фолклор с епично и силно образно внушение. "От шест години работя върху него. Много е различен от първите ми два албума. Посветил съм го на брат ми Милко, изключителният музикант, от когото съм се учил в изкуството, и който е моят най-голям коректив в живота", казва маестрото и продължава: "Интересното в този албум е, че всичките 10 пиеси са свързани помежду си, при което целият албум се базира на българската митология. Тук могат да се намерят и нестинарки, и самодиви, има стари манастири. Идеята за музикални картини не е нова. Тук има една препратка към М. Мусоргски с "Картини от една изложба" и с "Годишните времена" на А. Вивалди, като символ на човешкия живот. Разбира се, тук годишните времена не са просто пролет, лято, есен, зима, а са вплетени в имената на произведенията: "Пролетни заклинания", "Есенна музика", "Изпепелени от лятото", "Най-дългата зима".
 
Този албум излезе доста сложен като замисъл и изпълнение. Не бих казал, че е в сферата на популярната музика. Той е инструментален. В този проект участват много музиканти. Не знам защо съм се насочил да правя точно "омагьосани картини", но изкуството е мистерия и тайнство. Всъщност човекът, който създава музика, може би е антена, приемаща вълни и сигнали от някъде. Композиторът трябва да бъде много внимателен, защото ако тази връзка изчезне, с творчеството му е свършено".

В записите участват мъжкият катедрален хор към храма "Успение Богородично", дирижиран от Нелко Коларов, който свири и на клавишни инструменти, женският народен хор Цветница с диригент Атанас Илиев, рок музикантите Константин Джамбазов – китари и бас китара, и Иво Иванчев  – барабани, джазменът Живко Петров – пиано, както и Венелин Мутафчиев – кавал и Ивайло Стоев – тъпан.

Албумът "Омагьосани картини" (обложката на снимката) ще прозвучи в "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в навечерието на нашия национален празник, след новините от 21.00 ч. в събота, 2 март.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички