На теферич с Windmill


На теферич с Windmill

3260

Норвежката прогресив рок група Windmill не е сред най-популярните у нас.

Тя е създадена през 2001 година в покрайнините на Осло и още в начало музикантите решават да свирят в стилистиката на такива класици от 70-те години като Genesis, Pink Floyd, Camel и Alan Parsons Project.

Дебютният им албум "To Вe continued…" ("Продължението следва") се появява през май 2010 година, но всъщност успехът идва със следващия "The Continuation" ("Продължението") (2013 г.), приет възторжено от слушателите. През ноември 2018 г. те издадоха поредното си заглавие "Tribus" ("Растителен вид"), включено сред най-доброто от прогресив рока за миналата година.

В него проличава стремежът на музикантите да формират свой характерен звук, да наситят с уместни обрати темпото и мелодията на основата на сложна еклектична структура, повлияна от класическата музика. Това обяснява и факта, че някои от пиесите са с времетраене около 10 минути, а има и близо 24-минутна композиция. Текстовете са посветени на красотата и величието на растителния свят. Пред нас оживява дърво, което пониква от малък зародиш, изпълнено с потенциал и с желание да го осъществи, за да го видим в разцвета на силите му способно да се възправи срещу стихиите и да танцува с вятъра. Същото това дърво после ни разказва за взаимоотношенията си с хората и така стигаме до темата за любовта, за чувствата към любимото същество, с което няма непреодолими трудности и с което усещаме света по нов начин, започваме да сияем като накичена новогодишна елха, но също и за тъгата, която поражда малкото време с него. Албумът завършва с песен за фаталното женско присъствие, което озарява самотното сиво ежедневие, но наред с красотата носи със себе си разруха.

Записите на секстета започват през есента на 2016 г. и са белязани от участието на вездесъщия Karl Groom (Threshold, Shadowland, Strangers On A Train) в Thin Ice Studious, Великобритания, който смесва и мастерира материала, изготвен преди това във Швеция и Норвегия.     

Сергей Шишов ще представи "Tribus" в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 9 март, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички