Звуци от Холивуд


Звуци от Холивуд

3202

Седмици след като се завърнаха от триумфалното турне в Китай "Star Wars In Concert", музикантите от Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров отново се обръщат към блясъка на Холивуд с концерт–реверанс към композиторите на филмова музика.  На 21 април в столичната зала "България" ще прозвучат творби на ненадминатия Джон Уилямс, един от най-често изпълняваните композитори днес, Карл Дженкинс и Румен Бояджиев-син – българският автор, който се ползва с изключителна репутация в жанра на филмовата музика. За своя концерт пред радио "София" той казва: "Този концерт съвсем целенасочено е написан като закачка към американската холивудска музика от 20-те, 30-те и 40--те години на XX век, т. нар. "златна ера". В него има елементи от американския симфонизъм, от късния романтизъм, направен е оптимистично. Моята идея беше да бъде нещо приятно за публиката, приятно за свирене. Мога да кажа, че концертът е написан много от сърце. Той е романтичен концерт. Написан е за любов и трябва да излъчва любов".
Солисти са цигуларите Филип Погади и Калина Христова.
Филип Погади (на снимката) е сред най-добрите цигулари от своето поколение. Неговата любов към музиката, съчетана с изключителна техника, му носят широк кръг почитатели. Той не се страхува да експериментира, а репертоарът му варира от класиката до модерния рок. Младият цигулар е свирил в най-известните концертни зали в света, включително Lincoln Center (Ню Йорк), Rudolphinum (Прага), Konzerthaus (Виена), операта в Тел Авив, Lotte Hall (Сеул) и Сеулския център на изкуствата. Като твърдо вярващ, че музиката трябва да бъде достъпна за всички, Погади се присъединява към фондацията Live Music NOW! на Йехуди Менухин, за която е изнасял концерти в домове за сираци, домове за възрастни хора, затвори и болници. Свирил е над 30 пъти за Live Music Now!. Повлиян от идеята, той свири сонатите от Й.С. Бах в метрото на Ню Йорк. "Повечето от тези хора никога преди не са чували този вид музика, но ги тя ги докосва, защото тази музика е толкова добра", казва той.  Роден в Братислава, се мести във Виена със семейството си като дете. На 7 години започва да учи цигулка и само година по-късно е приет в престижната Bruckner Conservatory Pre-college в Линц. Ученик на Пинкас Цукерман. Дебютира с оркестър директно във Wiener Konzerthaus на 11 години. Със специална награда от Австрийското струнно общество за изключителни постижения. Някои от феновете му го сравняват с Дейвид Гарет заради неповторимия му стил и екстравагантност. Филип Погади е и лице на "Бентли" и Мoschino и модел на агенция "Елит" в Ню Йорк, където музикантът живее днес.
С доказан професионализъм и индивидуалност близо 15 години, Калина Христова е концертмайстор на Софийската филхармония. Опит в ансамбловото музициране получава и като концертмайстор на камерен оркестър Орфей от 1993 до 2000. По покана на филхармония Канзай участва като солист в нейни концерти през 2005. Изнася рецитали в Осака, Киото и Нара. Изявява се като солист и камерен изпълнител на най-престижните български фестивали.
В рамките на цикъла "Филхармоници и приятели", двамата цигулари ще кръстосат лъкове под диригентската палка на маестро Найден Тодоров - един от най-обичаните български диригенти. 
Билети на касата в зала "България", eventimepaygo и ticketsbg
В програмата:  Джон Уилямс - Сюита "Извънземното"Карл Дженкинс - Концерт за цигулка и оркестърРумен Бояджиев-син - Концерт за цигулка и оркестър
Филип Погади - цигулкаКалина Христова - цигулкаСофийска филхармонияНайден Тодоров - диригент

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички