Сто ударни инструмента на сцената в зала България


Сто ударни инструмента на сцената в зала България

3505

Сто ударни инструмента ще бъдат използвани за детския концерт "Музикално пътешествие" от програмата на "Европейския музикален фестивал" в столичната зала "България" на 19 април, петък.

Събитието ще запознае малките слушатели с богатството и разнообразието на най-голямата група музикални инструменти – ударните. Основна част от програмата заема атрактивната образователна пиеса "Музикално пътешествие", композирана от създателя на перкусионната школа в България – професор доктор Добри Палиев. Чрез нея децата ще научат кои са основните групи ударни инструменти и какъв е техният звук. "Пътешествието" се представя от талантливите младежи от ансамбъл Палиев Спаркълс и дуо Малетс (на снимката), които са възпитаници на Националното музикално училище "Л. Пипков", а техни преподаватели са дъщерите на професор Палиев - Мария и Искра Палиеви. Всяко дете на концерта ще получи специална книжка, която ще допълни знанията, придобити на концерта. Водещи на събитието ще бъдат известният артист от Музикалния театър Александър Мутафчийски и деветокласничката от музикалното училище Алекса Атанасова.

"Музикално пътешествие" се ражда като приказка за приспиване по време на следобедния сън на четиримата внуци на професор Палиев, които днес също се занимават професионално с ударни инструменти. Първи изпълнители на приказката са музикантите от перкусионен ансамбъл Полиритмия, създаден от Добри Палиев през 1976 г. А по подобие на Полиритмия, преди 5 години Искра Палиева създава Палиев Спаркълс, включващ Алекса Атанасова, Александър Иванов, Боян Боков, Боян Манолов, Константин Куртев, Калоян Минчев и Сара Чакърова. Младите музиканти, заедно с дуо Малетс, в което участват Анастас Паев и Александър Иванов, ръководени от Мария Палиева, ще пресъздадат увлекателната история на сцената в  зала "България". В програмата ще прозвучат още няколко композиции, представящи ударните инструменти, като "Дяволски танц" от Д. Палиев, "Танц на барабаните" от Дж. Кошински, "Тракийско настроение" от Г. Минчев, няколко пиеси от Е. Копецки и популярната миниатюра на Римски-Корсаков "Полетът на бръмбара".

Добри Палиев е роден в Перник през 1928 година. Започва да свири на акордеон, по-късно и на тромпет в ученическия ансамбъл Джазът на амбициозните в Шумен, където се премества семейството. Един ден, когато перкусионистът на състава отсъства, Добри хваща палките, сяда на барабаните и повече не става от това място. По примера на брат си – Отокар Палиев, който е цигулар и един от създателите на камерния ансамбъл Софийски солисти, Добри постъпва в Музикалната академия. По това време се е свирело само на тимпани и малък барабан. Сам започва да се обучава на пластинковите инструменти ксилофон и маримба. Закупува първия вибрафон в България и толкова се влюбва в него, че разработва цяла школа за този инструмент. Палиев е новатор и търси най-доброто за ударните инструменти, а поради липса на обучени преподаватели в България, сам достига до начините на изпълнение на различните инструменти и разработва своя методика, която дава началото на школата по ударни инструменти у нас.

Деветнадесетото издание на "Европейския музикален фестивал" тази година се провежда като част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата.

Билетите за концерта "Музикално пътешествие", който се реализира и с партньорството на Софийската филхармония, се продават на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн на www.ticketsbg.com.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички