Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Музикалната кутия на 24-тия София Филм Фест се отлага (обновена)


Музикалната кутия на 24-тия София Филм Фест се отлага (обновена)

4105

24-тият "София Филм Фест" и 17-ият "София Мийтингс" се отлагат за по-късен период.

Това решение е следствие на мерките, които правителството на Република България взе с оглед предотвратяване разпространението на коронавирус COVID-19 на територията на страната, се казва в официално изявление от щаба на фестивала. "Екипът на "Арт Фест", основен организатор на международния филмов фестивал "София Филм Фест" и международния копродукционен пазар "София Мийтингс", ясно осъзнава глобалната заплаха, която вирусът COVID-19 представлява за здравето и живота на хората и се съобразява с официалните решения, взети от Министерски съвет, Министерство на здравеопазването (заповед № РД-01-117/8.03.2020 г.), Министерство на културата, ИА "Национален филмов център" (писмо № 01-82/ 9.03.2020) и Столична община. Взетите решения забраняват провеждането на културни и масови мероприятия на територията на България. С оглед на това сме отговорни да съобщим, че откриването и провеждането на 24-тия "София Филм Фест" и 17-тия "София Мийтингс" няма да се случат през март 2020, както бе предвидено, а се отлагат за период, в който културните и спортните събития в затворени помещения ще могат да се осъществят. Уверяваме ви, че ви чака изключителен фестивал. Ще е "когато му дойде времето". Но то нали е "наше"! Ще дойде! И вие, приятели на киното, навреме ще научите за това".

Стефан Китанов, директор, и  екипът на "София Филм Фест" и "София Мийтингс"

Започнал с акцент върху музикалното кино, и до днес във всяко издание на "София Филм Фест" и двете форми неизменно присъстват.

Все пак какво да очакваме? Тазгодишната "Музикална кутия" ще предложи на зрителите на 24-тия "София Филм Фест"  уникални продукции за киномеломани. За почитателите на френските шансони, на Едит Пиаф и Шарл Азнавур, пък и в годината, когато почитаме 50-годишнината на международната организация на Франкофонията, е специалното предложение "Шарл за Азнавур" (2019), съвместна продукция на режисьорите Марк ди Доменико и Шарл Азнавур.

И още изкушения на голям екран:

"Мариан и Ленърд: любовни думи" (2019) на режисьора Ник Брумфийлд е задълбочено вглеждане във връзката между легендарния канадски музикант Ленърд Коен и норвежката му муза Мариан Илен. Филмът отвежда зрителите на пътешествие в миналото на Коен и документира детайлите във взаимоотношенията с любовта на живота му и негова муза - Мариан. Една от най-известните песни на покойния бард - "So Long Marianne", е посветена именно на нея.

* * *
Председателят на международното жури, режисьорът Питър Уебър, ще представи лично документалния си музикален филм "Ина Де Ярд" ("Inna De Yard") (2019). Историята е портрет на група пионери реге музиканти от Ямайка, пресъздаващ социалните ценности на този стил в музиката и страстта към нея на едно по-старо поколение в опита му да я предаде на по-младите. "Уебър се интересува не толкова от повествованието, колкото от микрокосмоса на всеки един от героите си, от тяхната недоизказана драма и музиката, която стои в основата на всичко", пише Дани Лий във "Файненшъл Таймс".

* * *
"Бащите на хардкора" (2019) на режисьора Йън Макфарланд проследява историята на двама от най-уважаваните музиканти в света на ъндърграунд музиката – Роджър Майрът и Вини Стигма
от американската група Agnostic Front (на снимката), които са в началото на 40-та година от своята кариера. А мейнстриймът въобще не е чувал за тях.

* * *
Сред кинопредложенията за меломани е и документалният филм за прочутия хелзинкски концерт на "най-лошата рокгрупа в света" - колоритните Ленинградски каубои, и не по-малко известния 150-членен руски ансамбъл на Червената армияАлександров, които изпълняват заедно класически американски рок парчета, представени на английски, между които и "Sweet Home Alabama", "Happy Together", "Delilah", "Gimme Your Lovin", "It's Only Rock N Roll", "Knocking Оn Heaven’s Door", както и доста традиционни руски песни. Любопитният поглед на Аки Каурисмаки към концерта от 1993 година е представен във филма му "Тотал балалайка шоу". Лентата е причудлив хибрид между mockumentary и road movie. Ленинград каубойс е деветчленна финландска пародийна рок група, известна с хумористичните си текстове, абсурдни облекла, перчеми на членовете си и сценичните си сътрудничества с някогашния Червеноармейски хор на СССР, сегашен Ансамбъл за песни и танци на руската армия. Сформирана е през 1989 г. главно от музиканти от вече несъществуващата група Sleepy Sleepers  специално за филма на Каурисмаки "Ленинград каубойс в Щатите". Благодарение на изключително радушния прием сред публиката, каубоите продължават успешно съществуването си и извън екрана, записват албуми и изнасят концерти. През 1994 г. Каурисмаки реализира още една посветена на тях лента - "Ленинград каубойс се срещат с Мойсей". Стилът на многолюдната формация е - условно казано, фолк рок и алтърнатив метъл, които бродират между частушки, романси и стари градски песни в палави аранжименти. Повече от 50 000 души стават свидетели на историческо събитие на централния площад в Хелзинки на 12 юни 1993 година. "Тотал балалайка шоу". За първи път и на най-голямата построена някога във Финландия сцена Ленинград Каубойс изнася концерт заедно с над 100 певци, 40 музиканти и 20 танцьори от ансамбъла Александров.

* * *
"Аврора" (2019) на Стиан Сервос и Бенджамин Лангеланд е поглед към странния свят на норвежката старлетка Аврора Акснес и трудностите около създаването на втория ѝ албум и нейното световно турне. Филмът е интимен и жизнен портрет на една макар и млада поп звезда, която се стреми да осмисли своето място в света. Аврора Аскнес става известна на 16-годишна възраст, напуска училище, издава албум и заминава на световна обиколка. Филмът започва две години след нейния дебют. Аврора е пораснала, станала е по-уверена и изпълнена с решителност да отстоява творческия си избор. Ще я проследим отблизо как продуцира втория си диск, като този път контролът е в нейните ръце. В този процес тя ще се опита да намери своята идентичност като музикант и човек. Дали Аврора ще успее да се противопостави на комерсиалните изисквания на музикалната индустрия?

* * *
На 24-тия "София Филм Фест" се очакват над 300 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 17-ото издание на "София Мийтингс", което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени пред професионална публика – филмови фондове и институции, продуценти, дистрибутори, разпространители, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании.

За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК- зала 1, кино "Люмиер Лидл", Дома на киното, кино "Одеон", Euro Cinema, културен център G8, зала "Славейков" на Френския културен институт, Гьоте-институт, Чешки център, Културен център на Софийския университет "Св. Климент Охридски", кино "Влайкова", Cinema City Mall Of Sofiа, Cine Grand Park Center Sofia, City Stage, ОКИ Дом на културата "Искър", както и в къщата-музей "Андрей Николов".

Основните цени на билетите са 9,00 / 7,00 лв.  

Всички филми в програмата са достъпни по един изпитан и удобен начин – Билет в Кен е сигурен пропуск за Света на киното. За седма поредна година той ще е отново навсякъде около Вас! Ще откриете своя Билет за Кино на местата, на които пазарувате, в магазини за подаръци, книжарници, барове и още много локации, където дори не предполагате... Оглеждайте се внимателно в съдържанието на Билет в Кен, защото там ви очакват много модни изкушения.

Всеки да стане притежател на специалния Златен билет – по традиция те са пет и дават възможност за неограничен достъп до всички прожекции и партита за всеки от петимата късметлии и негов приятел. 5 Златни билета ще Ви очакват в търговската мрежа! Бъдете внимателни и да не пропуснете да ни се обадите, ако във фестивален Кен откриете своя Златен билет. Специални награди, осигурени от партньорите Fashion Days и гранд хотел "София", ще получат късметлиите, открили Златен билет, информират от екипа на фестивала.

Всички подборности - на сайта www.siff.bg, както и в социалните мрежи - Фейсбук, Туитър, Инстаграм и YouTube на фестивала.

Може да свалите апликацията "София Филм Фест", създадена от MELON за iPhone и Android.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички