Стой си вкъщи: Роди се първото вдъхновено от изолацията поп парче


Стой си вкъщи: Роди се първото вдъхновено от изолацията поп парче

3824

"Стой си вкъщи" е заглавието на любовна песен от Папи Ханс, чийто текст е повлиян от затварянето в домашна среда, Дара е главна героиня във видеото.

"Направих парчето (музика, текст, аранжимент) в рамките на няколко часа, вдъхновен от изолацията, която ме разделя от близките, с които искам да бъда, а не мога. Дара се съгласи да се снима във видеото по Фейстайм. Тя е мой много скъп човек, адски близки приятели сме и дори да живее наблизо до мен, ми липсва, защото спазваме правилата на СЗО.", признава Папи Ханс. С езика на музиката Константин Трендафилов, както е артистичният псевдоним на изпълнителя, отправя простичко послание, което да достигне до всички: Всички сме вкъщи, всички се опитваме да вземем възможните мерки за превенция срещу вируса, всички живеем в неочаквано сюрреалистичен свят. "Точно днес любовта може да прилича и на това", казва Дара. Тя е измислила хореографията на танц, който се появява към края на клипа и който вероятно ще заживее собствен живот през нейния канал и този на Папи Ханс в TikTok, прогнозират издателите ѝ от "Вирджиния Рекърдс".

Междувременно, десетки родни музиканти от всички стилове призоваха да си останем по домовете с българска музика. 100 Кила, Веселин Маринов, Дидо от D2, Нина Николина, Тото от СкандаУ и DJ Мартен са сред първите, които се включиха в кампанията "Остани си вкъщи, слушай българска музика!", за да насърчат и окуражат хората да спазват препоръките за самоизолация и така да ограничат разпространението на COVID-19 у нас. Всеки от тях избра своя начин да се обърне към феновете. Веселин Маринов, Дидо от D2 и Нина Николина записаха видеообръщения от домовете си. 100 Кила пък освен призив отправи и музикално предизвикателство към колегата си Любо Киров, като изпя негова песен и стана първият изпълнител, който поде инициативата #ПредайНататъкПесента. Тото от СкандаУ, DJ Мартен, Гери Турийска, Илиана Бойчева, Вида Пиронкова и други ще предложат своите селекции за плейлисти с по 33 български парчета, които трудно намират място в ефира, но хората могат да слушат, докато са си вкъщи.

Инициативата "Остани си вкъщи, слушай българска музика!" е част от платформата "Обичам българска музика", която стартира през февруари с подкрепата на стотици български творци и браншови организации за защита на българската музика като част от националната култура и идентичност. "Българската музика винаги е била източник на надежда и опора за българите през цялата ни история. Сегашният момент го доказва отново. Благодарни сме на всички български музиканти и творци, които се включват в кампанията–всеки от тях по своя начин, за да изпратят отговорни послания, но и да дадат кураж и да повдигнат духа", обясни композиторът Ясен Козев от инициативния комитет за повече българка музика в ефира.

Той допълни, че като част от кампанията са изпратени и покани към над 40 български радиа, телевизии и медийни групи с призив 23 март да бъде обявен за Ден на българската музика в ефира. Идеята е поне 6 от 10 песни в ефира в рамките на 24 часа да са именно на родни автори и изпълнители, с което медиите също да покажат съпричастност и да подкрепят духа на българитеи да отговорят на ясно изразеното им желание.

Кампанията "Остани си вкъщи, слушай българска музика!" е отворена и за всички хора, които обичат да пеят. Те могат да изпращат видеозаписи на своите изпълнения на родни песни, направени у дома и по този начин да предадат добра енергия и кураж. "Оказва се, че хората не само обичат и имат нужда да пеят българска музика, но го правят и изключително добре. Получаваме десетки видеа, а едно от тях – изпълнение на песента "Девойко, мари, хубава", направено от младата певица Мария Димитрова, се превърна в истински хит в мрежата и вече има близо 60 000 гледания", обясни още Ясен Козев.

За платформата "Обичам българската музика" и за кампанията "За повече българска музика в ефира"

Зад кампанията, която стартира през февруари, застанаха стотици утвърдени музиканти, артисти, автори, музикални продуценти и представители на браншови организации от сферата на културата. Сред тях са икони на българката музика като Васил Найденов, Орлин Горанов, музиканти от групите ФСБ, D2, Ревю, изпълнители от новото поколение като Графа, Михаела Филева, Прея и Тото от СкандаУ.

Инициативата, чиято цел е гарантиране на обществения интерес и защита на българската музика като неделима част от българската култура и националната идентичност, стъпва на национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено в края на 2019 година, което показа, че хората у нас искат шест от десет музикални произведения в ефира да са български.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички