Премиера на мюзикъла Парижката Света Богородица в НДК


Премиера на мюзикъла Парижката Света Богородица в НДК

3271

Премиера на мюзикъла "Парижката Света Богородица" предстои в зала 1 на НДК от 20.00 ч. на 5 ноември.

Хитовият спектакъл по музика на Рикардо Кочанте, който се реализира от Държавна операВарна под режисурата на Петко Бонев и диригентството на маестро Страцимир Павлов, е съвместна продукция с Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2020.

"Парижката Света Богородица" е сред най-нашумелите заглавия на мюзикъли по световните сцени. Към изключителната музика на Рикардо Кочанте, вдъхновена от великата едноименна творба на Виктор Юго, се добавят вълненията на артистичната общност около пожара в катедралата - символ на Париж и на европейската култура. Всичко това е събрано като подтекстове в режисьорското решение на Петко Бонев и визията на спектакъла със сценограф и костюмограф Ася Стоименова и 3D мапинга от Elektrick.Me, в който величествената катедрала може да се види в ненакърнената си цялост. Оркестрацията и музикалното ръководство са работа на Данко Йорданов. Текстът е на Люк Пламондон, а преводът - на Лилия Бонева. Хореограф е Станислава Томова.

Историята на Есмералда, Клод Фроло и Квазимодо, разказана от солистите, хора, балета и оркестъра на Държавна операВарна, ще оживее в зала 1 на НДК.

В образа на Есмералда ще се превъплъти Лилия Илиева, Клод Фроло ще е Драгомир Шопов, КвазимодоВелин Михайлов, Феб дьо ШатоперБорислав Веженов, Фльор дьо Лис дьо Гондельор - Мария Павлова, Пиер Гренгоар - Момчил Караиванов. Николай Колев излиза като Клопен Труйфлу.

Режисьорът Петко Бонев споделя преди премиерата: "Поставяме "Парижката Света Богородица" като театрализиран концерт с костюми - това е един много популярен в Англия жанр, но нов за българската сцена. В цялата си последователност е представена драматургията, има въздействащи сценография и костюми, хореография. Зрителите ще видят импозантната парижка катедрала без пораженията от последния опустошителен пожар, в цялото ѝ величие, възкресена със средствата на 3D мапинга. Огромни са предизвикателствата, които поставя пред Варненската опера прочутият мюзикъл – и музикални, и драматургични. На кастинга подбрахме певци и артисти с превъзходно излъчване и с безупречен френски език, защото песенните номера - песни и ансамбли, сред които и световни хитове, ще се изпълняват на оригиналния си език. Субтитри на български ще приобщят публиката към всеки детайл от историята, която продължава да вълнува още от времето на Юго".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички