Устата на краля


Устата на краля

724

Работата върху петнадесетия студиен албум на рок групата Flaming Lips, отличена с три награди "Грами", не започва с идеята за музика, а като лъскава арт инсталация във формата на луковица, в която посетителите могат да пълзят, да лежат и да слушат музикални фрагменти.

Някои от зрителите обаче започват да питат дали има пълнометражно издание, което да съвпада с изложението. "А ние отговаряхме: "Е, не, но предполагаме, че може да има", спомня си фронтменът Wayne Coyne. Така започва композирането и записването на цял опус, който в крайна сметка се превръща в албума "King’s Mouth", или "Устата на краля", концептуален проект, който певецът на Flaming Lips нарича "Жълтата подводница" на Beatles се среща с григориански песнопения от бъдещето".

Арт инсталацията сега върви ръка за ръка с музиката и се основава на приказка, измислена по време на изложбата. Първоначално инсталацията няма предистория, но приятел на Wayne Coyne, който е и куратор на изложбата, го насърчава да я напише. "Харесваше му, че инсталацията беше нещо абстрактно, но той каза: "Ще е добре да да измислиш някаква история, така че докато хората стоят отвън на опашка в очакване да влязат, да може да прочетат тази история". А аз нямах такава история и просто я съчиних, както направих тези рисунки за инсталацията преди това".

Приказката, която Wayne Coyne измисля, съдържа следния сюжет: Имало едно време кралство, чиято кралица умира, раждайки гигантско бебе. След като майка му е мъртва, а баща му го няма, синът автоматично става крал. Бебето се оказва нежен гигант – и става добронамерен владетел, обичан от народа си. Един ден обаче огромна лавина заплашва града. За да спаси поданиците си, кралят гигант задържа снега, позволявайки на всички да избягат. Но лавината се оказва огромна и в крайна сметка го погребва и убива, но кралят умира като герой.

Корицата на албума (на снимката) изобразява сцената след смъртта му, когато жителите на града се готвят да отрежат главата на краля и да я потопят в разтопена стомана. "В повечето истории, в които отрязват главата на краля, това е защото е бил ужасен диктатор - казва  Wayne - В моята история хората му отрязват главата, защото когато той навлиза в зряла възраст, любопитството и копнежът му по вълшебен начин ще свържат неговия ум с чудесата на Вселената. На тази картина ще видите торнадо от космоса да се издига от върха на главата му, това го направихме заедно с художника Peter Max. Аз виждам музиката в цветове, и си мисля, че вероятно съм по-скоро художник и режисьор, отколкото музикант. Това вероятно е причината музиката ми да се получава, без дори да знам как става".

Любопитно е, че за участие в записите на "Устата на краля" е поканен китаристът на групата ClashMick Jones, който чете свързващите текстове.

Сергей Шишов ще представи този албум в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 6 март, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Видео


Албуми


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Пет години след като издадоха успешния и пълен с хитове "10 1/2", Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени...

Най-четени новини


виж всички