Плешивото куче - най-новото предаване на програма Христо Ботев


Плешивото куче - най-новото предаване на програма Христо Ботев

5562

"Плешивото куче" е най-новото информационно-развлекателно предаване за музика и култура на програма "Христо Ботев" (92.9 FM) по БНР с автор и водещ Ивайло Кицов всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.

То е насочено както към модерния млад и вече осъзнат българин с изградени критерии, така и към по-възрастния и напоен с познания, но и по-взискателен ценител, който търси алтернатива на комерсиалния ефир. А и за всеки с отворен ум и меломанско сърце.

Заглавието е вдъхновено от едноименния култов филм на унгарския режисьор Дьорд Сомяш "Kopaszkutya". В основата на действието е Хобо Блус Бенд, воглаве с революционера Хобо, тоест Ласло Фьолдеш  - емблематична фигура за съвремената унгарска музика и култура. Лентата обобщава волята и порива към свобода на Източна Европа, за преодоляване на бариерите - физически, но преди всичко духовни, между Изтока и Запада; за събарянето на Стената и пробив на Желязната завеса. "И, не, няма да е обикновена соц.-рок дискотека, както вероятно биха си помислили някои. Рок - да, но и не само, тъй като жанрът посрещна в хола си щедро не един или два свои събратя и посестрими, а после им върна гостуването с кутия миксвани бонбони и ноти фламбе - пояснява водещият - Ще дойде реч например за бард-рок или нойе дойч уейв, но определението соц.-рок ще ни служи само и единствено за гориво в машината на времето, с която ще обикаляме географската карта на онази част от света, която до не толкова отдавна наричахме Желязната завеса. А ние бяхме турени под карантина, направо въдворени, в нейната по-лоша част. Ще звучи музика без стилово ограничение на старите кучета от онова време, а и на младите лъвчета, които продължиха естетическите им търсения и в новия век".

В първото издание на "Плешивото куче" (след пилотния му брой на 29 май) логично предстои презентация на голяма част от рубриките в предаването.

В многоцветния тематичен плейлист тази събота: сърцатите биткаджии от Унгария Хобо Блус Бенд; направлението бард-рок, представено с вдъхновяващи изповедни авторски стихове и музика от Александр Розенбаум; Юджийн Хютц води пътуващия джипси пънк ту хард-кор цирк Гогол Бордело; "Так закалялась сталь" с модерния мрачен квинтет от Санкт Петербург Shortparis, гости пристигат и от Хърватия - легендарната банда Парни валяк.

България отговаря с авторски песни и малко популярни кавъри на Тангра и Мими Иванова и Развигор Попов с формация Стакато.

Снимка: Howtogetrid

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички