Абсолютната Вселена: Завинаги


Абсолютната Вселена: Завинаги

2545

Супергрупата Transatlantic e създадена през 1999 г. от водещи музиканти в прогресив рока, наследници на традициите на Yes, Genesis, Pink Floyd, Emerson, Lake & Palmer: Neal Morse (екс-Spock's Beard), Roine Stolt (Kaipa, The Flower Kings, Agents Of Mercy), Pete Trewavas (Marillion, Edison's Children) и Mike Portnoy (eкс-Dream Theater), всичките звучали досега в "Картини от една изложба" с един или друг свой проект.

Дебютния си албум "SMTPe" те издават на следващата година, а вторият "Bridge Across Forever" е от 2001 г. След 7-годишно прекъсване групата се събира, за да запише и издаде епичния 77-минутен албум, състоящ се от една песен - "The Whirlwind". Той е последван от световно турне през 2010 г., което включва участие на фестивала High Voltage в Лондон, където към тях се присъединява легендарният китарист на Genesis Steve Hackett. Четвъртият албум на групата със заглавието "Kaleidoscope" чуваме през 2014 година, той е обявен за "албум на годината" на наградите Progressive Music Awards.

В началото на 2021 г. на пазара се появява петият, последен засега албум на Transatlantic в три версии, от които ние избрахме тази на два диска: "The Absolute Universe: Forevermore (Extended Version)", или "Абсолютната Вселена: Завинаги (разширена версия)".
 
Неговата история започва през март 2019 г., когато Neal Morse се заема да пише текстовете на песните с идеята да направят нещо подобно на албума "The Whirlwind". Когато през септември 2019 г. се събират в студиото обаче, музикантите от групата отхвърлят тази идея, но част от текстовете оставят. През декември 2019 г./януари 2020 г. Morse прави втори вариант на текстовете, този път вдъхновени от книгите "Изворът", "Атлас изправи рамене" и "Добродетелта на егоизма" от популярната и у нас Айн Ранд, която той нарича "майката на либертарианството". Neal коментира, че е написал текстовете на тема "как основно тръгнах по този път на егоизма и след това как Господ ме изведе от него и колко по-добре е да не съм на това място".

През март 2020 г. Neal Morse отново се връща към албума и обмисля да го съкрати, за да може да бъде издаден на един диск, което смята, че някои членове от групата биха подкрепили. Той сам създава по-кратка версия на албума и го изпраща на останалите членове по имейл със заглавието "Изглеждам ли ви на луд?"

Бас китаристът Pete Trewavas се съгласява с Morse, но барабанистът Portnoy и певецът/китарист Roine Stolt предпочитат първоначалната версия. През май 2020 г.  Portnoy решава спора  с предложението да пуснат две различни версии, което е одобрено от всички членове на групата и по-важното –  от звукозаписната фирма. Тогава възлагат на Morse задачата да работи върху оформянето на по-кратката версия, озаглавена "The Breath Оf Life", докато Stolt се погрижи за крайния резултат на по-дългата версия, "Forevermore", като предложението на Mike Portnoy е и двете издания да имат общо заглавие "The Absolute Universe". Третият етап на писане идва през юни – юли 2020 г. и е под влиянието на пандемията COVID-19, когато в изграждането на текстовете се включва бас китаристът Pete Trewavas, който споделя: "Идеята в албума "Абсолютната Вселена" представя широк поглед върху състоянието на човечеството в наши дни. Представете си някого, който се вглежда в живота на другите, опитвайки се да разбере кои са, с какво се занимават, кое е ценното при тях и т.н. Това беше концепцията на албума, към която можехме да надградим нашата музика. Освен това тя ни позволи да използваме всички различни теми, които вече имахме като текстове. Вие например може да откриете много неща за хората в неблагоприятни условия. Кои са вашите приятели например, как хората работят под натиск и се справят със стреса".

Neal Morse добавя: "Когато се срещнахме в Швеция, за да започнем да пишем този албум, наистина нямахме никакви готови идеи за това какво ще бъде. Всъщност, всичко започна да се развива, когато си тръгнахме! Ние просто следвахме музиката, която ни водеше, и завършихме с това доста лудо концептуално издание! За нас четиримата стана съвсем естествено да пишем концептуален албум, тъй като обичаме темите да се повтарят; наистина е забавно да си играете с тях и да разберете всички различни начини, по които можете да представите определено музикален пасаж. Нашето любимо нещо е да се играем с тези пасажи и да се опитваме да разберем как да ги съберем всички заедно. Това наистина е доста работа и е сериозно предизвикателство, но е и много забавно".

"Винаги сме имали нагласата, че повече от всичко никога не е достатъчно. Но този път доведохме тази идея до нова крайност. Това, което имаме сега, е по същество една гигантска композиция, разделена на отделни части. Сюжетът е за борбите, които всички ние водим в обществото днес. Политиката също присъства, но в нито един момент не заемаме политическа позиция", коментира Mike Portnoy.

Сергей Шишов ще представи "Абсолютната Вселена: Завинаги (разширена версия)" (обложката на снимката) в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 5 юни, след новините от 21.00 ч.  

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички