Битълс в Индия


Битълс в Индия

6142

Филмът на Пол Залцман "Битълс в Индия" (Канада, 2021, 79 мин.) е сред музикалните акценти на фестивала Master Of Art 2021.

Той ще бъде излъчен в столичното кино "Люмиер" от 19.00 ч. на 28 август и във Фестивалния и конгресен център във Варна от 20.00 ч. на 18 септември.

"Битълс в Индия" следва пътешествие, започнало преди повече от 50 години, когато Залцман прекарва повратен момент с Битълс в ашрама на Махариши Махеш Йоги на брега на Ганг. През 1968 година той открива собствената си душа, научава се на медитация, която променя живота му, и се шляе с Джон, Пол, Джордж и Ринго. Петдесет години по-късно той намира "Бунгало Бил" на Хаваите; свързва се с Дейвид Линч за собственото си вътрешно пътешествие; както и изтъкнатия изследовател на Битълс, Марк Луизон, номинирания за "Оскар" филмов композитор, Лорънс Розентал и Пати и Джени Бойд. И голяма част от това се дължи на собствената дъщеря на Залцман -Девяни, която му напомня, че е прибрал и забравил тези изключително интимни снимки от онова време. Сега Пол Залцман си партнира с Дейвид Линч и Морган Фрийман за изненадващата документална продукция, посветена на Ливърпулския квартет.

Извън филма: Впоследствие музикантите се разграничават от Махариши Йоги, запознанството им с когото му донася световна известност. Мълвата твърди, че покойният вече Махариши Йоги предпочитал да общува повече с един от техните приближени - нещо, което дълбоко разочаровало Джон Ленън. Този факт е залегнал в основата на песента на Битълс "Sexy Sadie", чието работно заглавие е било "Махариши" и представлява доста критичен портрет на индийския гуру. Ленън признал, че първоначално думите на парчето били: "Какво направи, Махараши? Ти допусна грешка". Което не попречи на Джордж Харисън да сподели малко преди смъртта си, че: "Едва Индия ме научи на верните и на добрите неща - да ставам рано и да си лягам рано, да внимавам как живея и да изпълня съществуването си с духовна субстанция". Тази елементарна мъдрост може би наистина е била мантрата на втората, по-интимна половина от живота му.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички