В машината на времето с Оasis


В машината на времето с Оasis

1554

Преди точно 25 години, на 10 и 11 август в Небуърт, Великобритания, се случва историческо за бритпопа събитие – уикенд-рекордьор с два концерта на Оasis, посетени от 250 000 души от 2,5-те милиона желаещи за билети, разпродадени за по-малко от 24 часа.

Този четвъртък, Cinema City показва основополагащия Оasis Knebworth 1996 в киносалоните си в страната – София, Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и Русе. В почти два часа музикалният документален филм на Jake Scott представя грандиозния ивент през очите не само на феновете, но и на артистите с невиждани лайв изпълнения и ексклузивни кадри от забавленията на братя Gallagher и компания бекстейдж.

Историческият контекст на Оasis Knebworth 1996 е ключов, за да се разбере колко важни са тези концерти. Те се провеждат някъде между Европейското първенство по футбол през 1996 година, победата на лейбъристите на националните избори и появата на иконични поп явления като филма Trainspotting, модела Kate Moss и артиста Damien Hirst. Англия е "готина отново"!

Noel Gallagher с носталгия си спомня колко безстрашни и наивни са били по времето на този рекорд и как сега, ако трябва да излязат пред четвърт милион човека публика, ще са истински ужасени. А китаристът Paul Bonehead Arthurs пък откровено заявява, че тогава групата е трябвало да се раздели в пика на славата си, правейки недвусмислени препратки към скандалите и проблемите, свързани с Оasis през последните години. В сетлиста на бандата от 96-та, които се смятат за връх в кариерата им, са класиките "Champagne Supernova", "Wonderwall" и "Don’t Look Back In Anger". Основана през 1991 година, Oейсис е вписана в Книгата на рекордите на Гинес като най-успешната група във Великобритания в периода 1995-2005 г.

Паралелно със световната премиера на Оasis Knebworth 1996 , сред които и българските почитатели  на брит попа, които не са били част от онзи исторически уикенд на живо, сега могат да съпреживеят двата концерта на Оasis с прожекциите на голям екран в киносалоните на Cinema City в страната от 20.00 ч. на 23 септември, четвъртък.

Билети се продават тук. Капацитетът на залите е намален на 50%, а местата, налични за закупуване и резервация, са разпределени шахматно според актуалните мерки на Министерство на здравеопазването.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Видео


Албуми


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Пет години след като издадоха успешния и пълен с хитове "10 1/2", Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени...

Най-четени новини


виж всички