Тина Търнър продаде правата върху песните си за над $ 50 млн.


Тина Търнър продаде правата върху песните си за над $ 50 млн.

2900

Тина Търнър продаде правата върху музикалния си каталог, включително хитове като "The Best" и "Nutbush City Limits", на BMG, извести Би Би Си.

По силата на тази сделка музикално - издателската компания "придобива правата върху името, имиджа и наподобяването на Търнър за бъдещи сделки".

От BMG не разкриват колко е платила, но според източници от индустрията цифрата ще бъде и за над $ 50 милиона. Самата Търнър увери, че музиката ѝ е "в надеждни ръце". 81-годишната звезда е една от най-разпознаваемите и ярки изпълнителки в историята на поп музиката. Родена като Ана Мей Бълок в Тенеси, тя се присъединява към групата на Айк Търнър като втора  певица, когато е на 18. В рамките на две години тя е звездата на шоуто и дуетът отбелязва поредица от хитове, сред които "A Fool In Love", "River Deep", "Mountain High" и "Nutbush City Limits". Айк и Тина сключиха брак през 1962 г., но връзката им беше бурна и придружена с насилие и тя подаде молба за развод през 70-те години. Вокалистката съумя да преживее и самоубийството на сина си. Според нея причината 59-годишният Крейг да се застреля, е самотата. "Мисля, че самотата накара Крейг да вземе такова решение. Имам много негови снимки, които ме карат да се усмихвам и вярвам, че сега е на по-добро място", каза Тина в ефира на CBS News.

Соловата кариера на Търнър бързо засенчи тази на партньорството ѝ с Айк, с пет платинени албума, включително "Private Dancer" от 1984 г., който стана три пъти платинен във Великобритания. Най-големите ѝ хитове включват заглавната песен на този диск, "What Love Got To Do With It", "The Best", "Steamy Windows" и темата "Bond Goldeneye". Тя получи 12 награди "Грами". Както MySound.bg нееднократно писа, Тина ще влезе в Залата на славата на рок-ен-рола като солов изпълнител през октомври – за втори път, но този път сама, след въвеждането ѝ в пантеона с Айк Търнър през 1991 година.

Други звезди, които BMG представлява, са Мик Джагър, Кийт Ричардс, Дейвид Боуи, Джон Ленън, Ринго Стар и Кърт Кобейн.

Universal Music Group плати близо $ 400 милиона, за да придобие цялата песенна книга на Боб Дилън миналата година. Знаменитият канадски рокаджия Нийл Йънг се раздели с 50% от музиката си срещу $ 150 милиона от базираната в Лондон инвестиционна компания Hipgnosis.

Сделките дават на суперзвездни изпълнители и автори гарантиран неочакван сериозен приход, докато новите собственици събират възнаграждения всеки път, когато песните се излъчват, продават или използват във филми, коментират световните агенции.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички