Звездни приключения с Keldian


Звездни приключения с Keldian

2470

"Много хора се чудеха какво се случи с нас след издаването на първите ни два студийни албума за тези близо 5 години мълчание. Ние двамата имаме други занимания и източници на препитание, а така стана, че останахме без студио, в което да работим и да записваме музиката си", споделят музикантите от норвежката симфоник пауър метъл група Keldian.

Всъщност става въпрос за дуо в случая, състоящо се от певеца Christer Andersen, който свири също така на всички китари, и пианиста Arild Aardalen. Техният разказ продължава:

"Един по един обаче проблемите ни започнаха да се решават, например Arild изгради малко студио у дома си. Тази нова работна площадка на Keldian скоро беше наречена "шкафът под стълбите", а ние най-накрая имахме място да поглъщаме огромни количества чай и да обмисляме песните си, докато все още можем да излизаме навън, за да гледаме фиордите. И знаете ли какво стана? Вдъхновението ни се върна. Сега пък имахме нужда от пари.

Тогава решихме да опитаме с crowdfunding платформата Indiegogo и бяхме поразени от реакцията на нашите симпатизанти. Кампанията ни имаше огромен успех и производството на албума "Outbound" ("Излитащ") вече можеше да започне. Фактът, че толкова много хора показаха какво означава Keldian за тях, ни направи още по-нетърпеливи да се върнем в рамките на обичайното ни усърдно темпо. Запретнахме ръкави, за да представим нещо, което би заслужавало доверието на всички тези хора. С някои от песните в този албум живеем от много години, докато други са съвсем нови. Предизвикателството при записването им беше постигането на сходство между едните и другите. Винаги подхождаме към албумите си като към музикални романи, искаме да представим тематичното единство в текстовете, и песните да текат логично и без усилие, като отделни глави в книга. Един музикален албум обикновено е по-абстрактен от този възглед, но ние сме наясно, че това, което създаваме за хората, е един вид емоционално пътуване. Затова за нас е важно да отделяме 100 процента внимание на всяка една песен. Написахме около 13 или 14 песни за албума, но решихме да оставим 9 от тях".
 
Музиката в албума предлага обичайното за групата съчетание на електро-ембиънт нагласата на Aardalen, бивш електро диджей и поклонник на Vangelis, със силно подчертаното влияние от хард рок (Europe и Van Halen) и хеви метъл (Iron Maiden) на Andersen. Но това не изчерпва корените в стилистиката на Keldian, често наричана "cosmicmetal", защото ще споменем също така влиянието на Luca Turilli и Dol Ammad, за да постигнат своята неповторима атмосфера с честа промяна на ритъма и темите.

В "Outbound" двамата музиканти ни предлагат размисъл за космическите пътувания като съчетание и противоборство на изследвания и колонизиране, за техническите и моралните страни на звездните приключения, в които прозират и силно изразените в наши дни милитаристични намерения. В отделните песни откриваме влияние от книгите "Хиперион" на Dan Simmons в борбата за освобождаване духа на хората и на "Звездата на Пандора" от Peter F. Hamilton с мотива да можем да простим и да забравим враговете си. Авторите на албума отдават признание също така на създателите на космическата сонда Кеплер, която трябва да изследва 100 000 звездни системи в търсене на обитаеми планети, възхищават се на изключителната сила и висота на човешкия дух, проявени от оцелели в галактически катастрофи и аварии, а има и израз на почит към John F. Kennedy, дал тласък на американската космическа програма.

Сергей Шишов ще представи "Outbound" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 16 октомври, след новините от 16.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички