Шаги и Мат Покора сред съзвездието в Loop Live! 2008


Шаги и Мат Покора сред съзвездието в Loop Live! 2008

6885

Шаги (Shaggy) и Мат Покора (Matt Pokora) са две от най-ярките звезди, обявени в купона послучай "Loop Live" 2008.

Изданието, организирано за втора поредна година от най-младата мобилна мрежа в България - "Loop", и "City TV", ще се състои на площад "Батенберг" в столицата на 5 октомври от 20 ч.

Шоуто е безплатно.

Очевидно роденият в Кингстън, Ямайка, Шаги прави някои неща както трябва, защото  толкова много продадени плочи - 20 000 000, май има само Боб Марли. Вероятно дори е най-популярният жив реге артист. Не напразно – стилът му вече си е запазена негова марка и едва ли има човек с достъп до радио и интернет, който да не е слушал поне “Oh Carolina”.

Често срещано е погрешното схващане, че денсхолът и рагата представляват две напълно различни и автономни разновидности на реге жанра. Всъщност те се припокриват почти изцяло, съответно, хирургически точно разделение помежду им не може да се прави. Думата “рага” (съкратена форма на “рагамъфин”, което на ямайски диалект носи значение на “момче/момиче от гетото”) се въвежда в края 80-е – тогава този стил музика става запазената марка на по-младите и нискостоящи в социалната стълбица представители на ямайското общество. Смята се, че рагата залага изцяло на дигиталното звучене (при денсхола използването на живи инструменти е позволено), а езикът се определя като още по-дързък и експресивен. Към средата на 90-те изплува и понятието “conscious” рага – своеобразна симбиоза от руутс лирики и денсхол ритми (представители - Сизла, Кейпълтън, Антъни Би и т.н.).

С времето границите между двата термина се размиват и като обобщаващо понятие в Ямайка и Америка се налага думата “денсхол”, докато в Европа все още предпочитат “рага”.

"Аз бях първият, който направи денсхола годен за масова консумация", казва не без основание Шаги.
 
Изпълнителят, чието истинско име е Орвил Ричард Бъръл, записа официалния химн на Европейското първенство по футбол 2008. През изминалата година музикантът се разписа с цели два албума - "Bonafide Girl" и "Intoxication", от който е и пробивният сингъл "Church Heaten".

Мат Покора също пристига на върха на популярността си - в актив с 4 албума и с 4 NRJ Music Awards – включително за най-добро видео и изпълнител. Работил е по последния си проект - "MP3" (2008), с Тимбаленд. От този диск е и чарттопърът "Dangerous" с участието на Тимба, който достигна N 1 позиция в класациите на Дания, Полша, Франция, Белгия и Швеция.

Сред останалите участници на площад "Батенберг" са още DJ Анди - в комбина със Стела, Лекстър, Ида Кор, Верона и Бурхан Джи.

В рамките на една седмица организаторите ще обявят името и на последната - осма звезда, която ще се качи на сцената.

Ако искате първи да научите коя е тя, следете радио и телевизия "City" и сайта на медията – www.city.bg, припомнят организаторите.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички