Содом и Грейв Дигър - (сравнително) добра комбинация в София


Содом и Грейв Дигър - (сравнително) добра комбинация в София

7011

Феновете на траша този уикенд имат късмет - снощи Содом (Sodom), че и Грейв Дигър (Grave Digger), за по-хеви настроените, а днес - Криейтър, за който оживее след чутото и видяното. И аз съм сред тези, затова разказвам:

Организацията този път предвиждаше забавата да започне малко по-рано - в 18.00 часа. Е, не се получи точно така, но час по-късно вратите бяха отворени, а хората пред "Христо Ботев" постепенно спираха да недоволстват. Отдавна не се бяха събирали на метъл концерт толкова стари приятели - на всякакви възрасти и с всякакви занимания. Носталгията по времето, когато Грейв Дигър бяха много силен и супер актуален състав, както и любовта към първите тежки метъли, проявили смелостта да дойдат в България след 89-та - Содом, а може би и още няколко хиляди причини накараха близо 2500 фена да пристъпят в обновеното пространство на спортната зала.

"Загряването" стартира с две български групи - Симболик и Гранулом. Оказаха се доста странен избор за това събитие. И макар втежнените рифове на едните и мощния рев на вокалистката на другите да успяха да привлекат вниманието на не малко хора, то останалата част запази безразличието си до края на кратките им сетове. Чухме по няколко парчета, на които, доста странно за мен, се заформи малко пого пред сцената, но "щом се радват децата"...

Приготовления за последвалия джангър почти липсваха - троицата от Содом не се забави излишно и изскочи точно в 20.00 часа пред подивелите си фенове. Още сега е необходимо да отбележа, че повечето фенове тази вечер бяха техни. Точно това бе и причина, след техния сет, залата да се изпразни на половина, което не бе особено приятна гледка. Както и да е - не можем да съдим никого. По-късното потвърждение на Содом за шоуто им отреди ролята на специални гости, в техния случай - много специални. Родния фен винаги ще таи особена обич към тази група, независимо колко пъти и по какъв повод тя ще пристигне за пореден път. Третото участие на немците у нас доказа, че и групата не по-малко се радва на гостуванията си тук. Затова получихме и нещо като "best of" - "Napalm In The Morning", "Bombenhagel", "Witching Metal", "Agent Orange", "Ausgebombt", "Outbrek Of Evil", "The Saw Is The Law". Няма как обаче да опиша какъв взрив предизвикаха тези песни. Феновете просто надминаха себе си. Със скандирания, пеене, развяти знамена, юмруци вдигнати за поздрав и момичета, спонтанно качени на рамене, всеки отдаваше почит към едни от бащите на траша. Класически звук, класическа тройка, която е шумна за шесторка, изключителен сетлист и над час олдскул метъл до дупка. Имаше и бис - за да се довърши започнатото и за пореден път всички да избухнат дружно.

След това градусът на емоцията спадна значително. Навън излезе голяма тълпа, но почитатели все пак останаха и макар пространството да бе заето само тук-там, продължението, поднесено от Грейв Дигър, все пак не се получи никак лошо. Стилът се смени коренно и групата ни върна стремглаво в златните години на хеви метъла. И тук посрещането бе подобаващо - за моя радост групата се изненада приятно от пораздвижилата се публика, сред която не липсваха добре запознати с дискографията им. Логично, получи се едно наблягане на по-новите песни на Дигър, които хората не знаеха (или не харесваха) толкова. Завръщането към "златните" парчета все пак се оказа ключово и запази вниманието на решилите да останат до край. Обобщено имаше - "Ballad Of A Hangman", "Wedding Day", "Headbanging Man", "Knights Of The Cross", "Valhalla", "Rebbelion". През цялото време фронтменът Крис Бонтендал се опитваше да разчупи сравнително статичното поведение на останалите музиканти и... успя, ако съдим най-вече по желанието на хората да се подчинят на подканванията му за организирани викове. И тук имаше бис - с част от споменатите по-горе стари песни, които станаха основна причина феновете да си тръгнат усмихнати и доволни и този път.

Съвсем целенасочено не споменавам нищо за "еротичното шоу", което се случи между излизането на двете хедлайн групи. Няма и да го направя - познайте защо!

Бирата, която се продаваше и в залата, както и мърчъндайзът на всички банди допълниха доброто впечатление от шоуто, но ако искаме да сме съвсем коректни - можехме да минем и без 50-те стотинки за подобието на тоалетни...

Содом и Грейв Дигър - странна, но, оказа се, не съвсем несъвместима комбинация, която направи приятен и разчупен по много параграфи концерт. Оценката е много добра, отново!   Огромна галерия със снимки от концерта на Содом и Грейв Дигър!

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички