ОМ: Николай Иванов с поезия на струна


ОМ: Николай Иванов с поезия на струна

8783

Главният двигател на ОМ - Николай Иванов, ще представи своя албум “Open Strings" (11/8 Groove) от 19 часа в зала 9 на НДК довечера.

Изявата на един от най-оригиналните български автори на музика в последните години, е в рамките на ХIV "Салон на изкуствата" (май - юни 2009) по програма “Калейдоскоп”.
            
Това е първата китарна продукция за художника-музикант и дебют за каталога на неговия собствен лейбъл - “НИКОЛАЙОМ”.

Проектът е опит да се пресъздаде в студиен запис атмосферата на соловите му концерти, в които той записва и наслагва фрази на живо пред публиката (с луупъра LINE 6) и я прави съпричастна с това своеобразно шоу към творческия музикален процес. Също така ще бъдат презентирани всички нюанси на съвременния “finger style” в китарата - нови строеве и похвати, както и изпълнения на индийски ситар - инструмент, почти непоказван на живо в България.

Мултиинструменталистът ще демонстрира майсторството си, свирейки на акустични китари,тамбура, ситар и флейти. Ще поема и вокалните партии за своя авторски концерт.        
     
Билети се продават в столичния театър "Възраждане", пл. "Славейков" 4, и в Билетен център, НДК, срещу 8 лв.

Николай Иванов е музикант, художник, композитор, аранжор... Неговата на пръв поглед еклектична дейност трудно би могла да се прецени извън контекста на специфичната географска ширина, където той живее и твори. Изпълнителят смества традиционен и модерен саунд, различни жанрове и изобразителни езици, експериментира от джаз и авангард до електронна и филмова музика, рисува картини и фрески, прави инсталации и пърформанси. И всичко това - обединено от идеята за пълен синтез, така характерен за съвременното изкуство.
                
Роден е 1959, през 1978 завършва Художествена гимназия в София, а през 1986 – Художествената академия в столицата (спецалност стенопис). Произхожда от фамилия на музиканти и получава солидно домашно  образование по темата - на 5 започва с пиано, на 14- китара. Свири с различни млади джаз формации, а през 1991 основава арт-формация ОМ. Това е първата наша етно-ембиент група. С нея не само записва, но и концертира интензивно.

Николай Иванов участва в множество фестивали и свири в Европа, Азия и Далечния Изток, изявява се в многобройни интернационални проекти с музиканти от Европа и Изтока.
                 
Като солов артист изнася концерти в Германия, Франция, Испания, Норвегия, Унгария, Австрия, Хърватска, Индия, Китай и много други. 

Още от Алтърнатив


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Видео


Албуми


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Пет години след като издадоха успешния и пълен с хитове "10 1/2", Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени...

Най-четени новини


виж всички