Мечо Куух: Вalkansky чистят небето над Созопол за Аполония 2009


Мечо Куух: Вalkansky чистят небето над Созопол за Аполония 2009

7721

Тази година има и ярки проблясъци във все по-ошугавяващата откъм музикални събития през последните години програма за т.нар. развлекатален жанр на празниците на изкуствата "Аполония".

Същински празник за ценителите на тънкия саунд е презентацията на проекта "Balkansky" от 23.00 ч. в рамките на тазгодишния афиш на 5 септември.

Дебютът в каталога на "Кукер" събира в общ хронотоп Теодосий Спасов, Иван Шопов и художника Иво Христов.  Що е то оригинален поглед, те обясниха и в столицата, раздирайки сърцето на поп-фолка на откриването на изложбата "Изкушението чалга".

Артистите ще демонстрират своите звукови и мултимедийни експерименти в Созопол чрез хепънинг, поделен поравно между акустика и ток, научи MySound.bg.

"Представянето е във връзка десетгодишнината на лейбъла. Специалният гост Теодосий Спасов ще зарадва публиката със съвсем нови изпълнения на тромпет и австралийско диджериду, освен, разбира се, основния си инструмент - кавал", поясни Иво Христов.

Изявата, в памет на покойния френски авангардист Ектор Зазу, е съпътствана от изложба с фотографии на продуцента и издател на албума Иво Христов, а и рисунки и графики на Иван Шопов, по-известен с артистичния си псевдоним DJ Куух (DJ Cooh).
 
"След огромния интерес от демонстрацията на проекта в Европа и Австралия, сега е време и родните почитатели на подобен род естетски находки да се насладят на музиката, към която върви въпросната нарочна мултимедия", довери още Христов.

Малко думи, много музика в саундтрака на модерна и интелигентна България. Тая конфигурация на артистите е способна да превърне и най-утрепаното от географския район място в най-елитен клуб от световна верига, чиято сцена мисва модерен електронен саунд и фолклорни мотиви. Архитектониката на цялостната концепция е защитена от страхотен звук – бистър, мощен и панорамен, препоръчан, впрочем, и от Българското аудиофилско общество върху самата обложка на диска. С целия си авторитет, и MySound.bg подкрепя тези пиеси.

Слънце на културния ни хоризонт грее, все пак.

Кой обаче е Вalkansky? (По-правилно е да се възприема като Балкан-sky) Това е Иван Шопов – прочут като диджей от Порно ВРМ и от поредица умопомрачителни електронни сетове в организираните от Н.M.S.U. фестивали (Drum’ n Jazz например), иначе - одарен художник-график.

Тук той е дал глътка въздух на дръм-ен-бейса, техното и дъб-степа, а глези сетивата с авангардни електронни експерименти. Условно казано – от IDM до ECM ("На разсъмване", "Самодивско хоро", "Зелените Балкани").

На Вalkansky е изпълнението, програмирането, звукозаписа и смесването. Творческият натюрел на Иво Христов, влязъл във фонотеката на меломаните като идеен двигател и визуална концепция на Нова генерация и Тибетски сърца, издател на Ева квартет и Сестри Аджови, някога - на Иво Папазов и Стоян Янкулов и Елица Тодорова, пък обживява аранжимента, концепцията, продукцията, визуалното оформление и фотографията.

"Каквото ще се случи на "Аполония", ще се случи само и единствено там, така че ако си фен, не изпускай", прикани Иво.  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички