Звездопад на феста Пловдивски джаз вечери!


Звездопад на феста Пловдивски джаз вечери!

8118

Петото издание на фестивала "Пловдивски джаз вечери" едва ли ще изненада някого – и тази година между 7 и 10 октомври в Пловдив ще гостуват някои от най-добрите световни и български джаз музиканти.

Почитателите на джаза, фюжъна и уърлд музиката ще могат да гледат на живо Били Кобъм (Billy Cobham), Ранди Брекър (Randy Brecker), Мирослав Тадич Хауърд Леви Марк Наузееф трио, Лукас Ван Мервийкс Мюзик Машийн, Джаз Екс-Темпоре, Веселин Койчев Проект и Пловдивски Биг Бенд.
 

Мирослав Тадич Хауърд Леви Марк Наузееф Трио

Мирослав Тадич е гостувал в България и друг път, но никога с Хауърд Леви и Марк Наузееф. Почитателите на Бела Флек Енд Дъ Флектоунс със сигурност познават Леви от изпълненията му на хармоника в номинираните за "Грамми" (Grammy) "Bela Fleck And The Flecktones" (1990) и "The Flight Of The Cosmic Hippo" (1991). Един най-добрите на инструмента си в световен мащаб, той е работил с Раби Абу Халил, Боби Макферин, Доналд Фейгън, Виктор Уутън и дори Доли Партън. Богатата кариера на барабаниста Марк Наузееф започва на турне с Велвет Ъндърграунд  и продължава със записи и турнета с Йън Гилън (Дийп Пърпъл), Тин Лизи и Гари Мур. От многостранния му талант са се възползвали и Трилок Гурту, Анди Съмърс, Бил Ласуел и синът на самия Карлхайнц Щокхаузен, Маркус. Мирослав Тадич, както вече сме чували, обича да си партнира с Влатко Стефановски, но и непрекъснато да експериментира с всякакви стилове – индийски и балкански фолклор, блус, рок. Неслучайно още през 1997 водещото списание "Guitar Player" го обявява за един от 30-е най-радикални и оригинални китаристи. Тримата с Хауърд и Марк свирят заедно отдавна, комбинирайки по неподражаем начин звуците на китарата, хармониката и перкусиите в импровизации, авторски композиции и аранжименти на балкански фолклорни стандарти. Част от уникалните им изпълнения могат да бъдат чути в първия им и единствен засега съвместен албум "The Old Country" и на 8 октомври на живо в Пловдив.  

Били Кобъм

Страшно трудно е да се опише с няколко думи изпълнител като Били Кобъм, без да бъде пропуснато нещо важно. Роден през 1944 в Панама, Били започва да свири на барабани, след като семейството му се мести в Ню Йорк. Първите му сериозни изяви са с Хорас Силвър и Стенли Търънтайн. Характерният му стил, съчетание от впечатляваща прецизност и тотална екплозивност, скоро прави впечатление на небеизвестния Майлс Дейвис (Miles Davis). Освен че участва в записите на "Bitches Brew" (1969) и "Оn The Corner" (1972), Били прави множество турнета с Майлс. Именно на тях се запознава с китариста Джон Маклафлин, с когото основават една от най-важните групи за развитието на фюжъна – Махавишну Оркестра (Mahavishnu Orchestra) . 

Дебютният албум на Кобъм "Spectrum" е обявен за класика още с излизането си през 1973, а една от основните композиции в него, "Stratus", е семплирана от Масив Атак (Massive Attack) в "Safe From Harm". През следващите години виртуозният барабанист си партнира с Джон Абъркомби, Джон Скофийлд Майкъл и Ранди Брекър (също гост на фестивала), Милчо Левиев, Глен Ферис и Питър Гейбриъл (двамата работят заедно по саундтрака на "Последното изкушение на Христос"). Част от последните проекти на Били са силно повлияни от музикалните традиции на родната му страна Панама. Когато не свири на барабани, той учи другите да го правят в майсторски класове и уъркшопи на "Yamaha". Последният му диск е "De Cuba Y De Panama" (2008).

На 10 октомври Били Кобъм ще закрие фестивала “Пловдивски джаз вечери” с помощта на четирима подобаващо класни музиканти – Теодосий Спасов (кавал), Камелия Бен Насьор (пиано), Инбар Фридман (китара) и Оливие Гато (контрабас).


Ранди Брекър

Ранди Брекър прекарва последните четиридесет и няколко години, свирейки и композирайки на тромпет много добре – факт, който се отразява сериозно върху развитието на джаз, ар-ен-би и рок музиката. В началото той трупа опит основно в Блъд, Сует Eнд Тиърс и в квинтета на Хорас Силвър. Първият му албум "Score" е издаден от "Blue Note" през 1968 и включва композиции с участието на неизвестния дотогава брат на Ранди, тенор саксофониста Майкъл Брекър. Двамата работят заедно често, като съвместните им проекти имат над 14 номинации за "Грамми", а "Out Оf Тhe Loop" е отличен с две награди. Ранди е получавал престижната американска награда за музика и за три от соловите си албуми. Най-новата "Грамми" статуетка в колекцията му е от тази година и е заслужено признание за уърлд-джаз шедьовъра от 2008 "Randy In Brasil". Пълната дискография на г-н Брекър е дълга 16 страници, на които присъстват записи с Джако Пасториъс, Джеймс Браун, Дейвид Санборн, Лари Кориел, Джордж Бенсън, Били Кобъм, Дайър Стрейтс, Аеросмит, Йоко Оно

На 9 октомври Ранди ще се излезе на сцената в Пловдив с  Венцислав Благоев (тромпет), Трифон Димитров (контрабас), Пламен Карадонев (пиано), Димитър Димитров (барабани) и Атанас Попов (перкусии). Концертът им ще бъде своеобразен трибют към Майкъл Брекър и Фреди Хъбърд.

Лукас ван Мервийкс Мюзик Машийн

Лукас ван Мервийк, вероятно най-добрият холандски барабанист в момента, и бендът му ще отведат гостите на "Пловдивски джаз вечери" в испанската част на Харлем. Там през 60-е години започват да се развиват латино соулът и бугалуу – силно танцувална комбинации от ритъм-ен-блус и сон, популяризирани от Джо Куба, Джони Колон, Рикардо Рей и Латин Соул Брадърс. Благодарение на  ар-ен-би, фънк и дуу- уоп елементите в песните и английските текстове стилът се харесва както на бялата, така и афро-американската публика в Ню Йорк.

На 7 октомври Лукас ван Мервийк ще представи модерни джаз интерпретации на най-големите латино соул и бугалуу хитове заедно с Роберто Визкайно (перкусии), Джиана Там (вокали, перкусии), Рик Мол (тромпет), Йероен Вирдаг (бас) и Марк Бишоф (пиано).


Джаз Екс-Темпоре

В Джаз Екс-Темпоре се срещат талантите на световнозизвестния хърватски фюжън китарист Елвис Станич, водещия български барабанист Христо Йоцов (свирил с Теодосий Спасов, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Анди Скофийлд), еклектичната британска пианистка Андреа Викари и страхотния холандски басист Рико де Йеер. Създаден по идея на Елвис Станич, мултикултурният квинтет изследва традиционното музикално наследство на различни части на света и го превръща в съвременна музика, неподлежаща на дефиниции.
   
Концертът на Джаз Екс-Темпоре в рамките на “Пловдивски джаз вечери” е на 8 октомври.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички