Графа ще открие нова страница в историята на българската поп музика на 30 септември
Концертът на Eagle-Eye Cherry в София се отменя
September FUN'k Festival обяви първите си големи имена
Миро с втори концерт в зала 1 на НДК – специално коледно издание на 21 декември
Дами канят в царството на фламенкото. Пианистката Миранда Фернандес ще гостува в София със своето трио
Концертът на Hammerhead (BG) се отменя
Международният фестивал за автори изпълнители Sofia Singer Songwriter Fest се подготвя за своето седмо издание
Графа, Tino, Mona, Христина Йосифова–Hrisi, K.Lina, спортната легенда Йордан Йовчев и виртуозният пианист Евгени Генчев също тръгват "Отново на училище с радио N-Joy"
Wrong Fest 2023 започва в София този четвъртък
September FUN'k Festival с първо издание у нас: Всички в Чистилището!
Концерт на She Past Away в София. Новата тъмна вълна приижда в края на септември
София избира своята песен за 2023 година. ХIII-тото издание на международния фестивал за поп и рок "София" подкрепя българската музика и общественозначими каузи

Муунспел ни подариха луната


Муунспел ни подариха луната

5985

За концертната ни култура гостуванията на групи тук се делят, най-общо казано, на „големи” и „малки”. За първите промоутърите са почти винаги сигурни в много публика (и съответно възвръщане на разходите), за вторите – почти винаги е точно обратното. Затова почитателите на Муунспел (Moonspell) едва ли са се надявали да ги видят у нас, преди „Most Of Evil”) да обявят концерта им. Затова и всички сме доволни, че „Блубокс” се напълни снощи. Защото такива прояви са основна част от концертния ни живот и истинска наслада за душата.

Вечерта на трети декември започна с представянето на родната група Имбрейсд Бай Дарк (Embraced By Dark). Техният кратък сет от пет авторски парчета, някои от които – за пръв път изпълнявани пред публика, зададоха тон на настроението, което оттук нататък само се изкачваше нагоре. Определено атрактивна група, вмъкваща интересни цигулкови мотиви в парчетата си.

Малко след 21 ч. сцената бе залята от лунната магия с "At Tragic Heights" – композиция от новия албум на португалците. Залата избухна във взрив от емоция още с първите акорди. Последва "Night Eternal" и за всички беше ясно, че тази нощ наистина ще остане вечна. Излишно е да споменаваме за раздаването на българската публика, а музикантите – очевидно приятно изненадани – се раздаваха не по-малко. Връзката между феновете и групата е изключително силна и се разгръщаше все повече с всяка следваща песен и всяка фраза на Фернандо Рибейро към препълнената зала.

За изпълнението на "Wolfshade" Фернандо седна зад клавира и разля плътния му звук над всички и във всички. Разбира се, не можеше да не чуем "Opium", "Scorpion Flower", "Alma Mater" и дарк-уейв елементите в част от парчетата дойдоха като приятна изненада за мнозина от феновете.

Какво още имаше в тази вечер? Тонове емоция и върховна музика, композиции, чието изпълнение на живо е истински празник, чудесна комуникация с публиката, българското знаме, подадено от предните редици и окачено на микрофона, добър звук, оптимален сетлист, много добра организация и изключителен професионализъм.

И още – земни, искрено приятелски настроени музиканти, които след наситената програма през деня и гръмовния концерт, се появиха на афтърпартито в "Блек Лодж", за да си побъбрят и разпишат автографи. И за да оставят онзи отпечатък в сърцата на феновете, който придава на образа на една велика група човешки, топли нотки. След разтърсващ концерт, в който се докосваш до звездната вечност на музиката, групата на една ръка разстояние, отърсена от всякаква надута "звездност" е това, което нарежда Муунспел сред "най-големите".

Последната композиция, която чухме, бе "Full Moon Madness".

Надяваме се да имаме повод отново да се потопим в тази лудост, защото преживяването задължително трябва да се повтори.

(Виж галерия снимки от концерта.)

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Simply Red - "Time"

Видео


Албуми


Simply Red - "Time"

Simply Red се завърна.Четири години след триумфа на "Blue Eyed Soul", една от най-ценените групи в Обединеното...

Най-четени новини


виж всички