Рут Колева е първият български артист, подписал с мейджър компания. "Superpower" преди ар-ен-би примата Мейси Грей на концерта ѝ у нас
Deva Premal & Miten в България: Timeless. НДК се превръща в храм на 15 октомври
Украинската прог/стоунър рок сензация Stoned Jesus отново в София
Нели Петкова, Графа, Скандау и Стефан Вълдобрев на четвъртия "Парк фест". Полет с балон е хитът на събитието в Студентския град между 29 септември и 2 октомври
Концертът в памет на Клиф Бъртън ще се състои в петък
Лауреатите на радиоконкурса за поп и рок "Пролет" ще бъдат обявени на гала в Sofia Live Club
Opeth и The Vintage Caravan на живо в Пловдив - още един паметен ден в историята на Античния
Турнето на Михаела Филева продължава с концерти в Пловдив, Стара Загора, Смолян и Кърджали
По "Пътя на среброто" с Даниел Гарсия трио
Spice New Year – грандиозно 90’s парти навръх Нова година в Inter Expo Center
Hammerhead (BG) с концерт в памет на Клиф Бъртън
Deadscape ще открият концерта на Draconian в София на 1 октомври

Муунспел ни подариха луната


Муунспел ни подариха луната

5526

За концертната ни култура гостуванията на групи тук се делят, най-общо казано, на „големи” и „малки”. За първите промоутърите са почти винаги сигурни в много публика (и съответно възвръщане на разходите), за вторите – почти винаги е точно обратното. Затова почитателите на Муунспел (Moonspell) едва ли са се надявали да ги видят у нас, преди „Most Of Evil”) да обявят концерта им. Затова и всички сме доволни, че „Блубокс” се напълни снощи. Защото такива прояви са основна част от концертния ни живот и истинска наслада за душата.

Вечерта на трети декември започна с представянето на родната група Имбрейсд Бай Дарк (Embraced By Dark). Техният кратък сет от пет авторски парчета, някои от които – за пръв път изпълнявани пред публика, зададоха тон на настроението, което оттук нататък само се изкачваше нагоре. Определено атрактивна група, вмъкваща интересни цигулкови мотиви в парчетата си.

Малко след 21 ч. сцената бе залята от лунната магия с "At Tragic Heights" – композиция от новия албум на португалците. Залата избухна във взрив от емоция още с първите акорди. Последва "Night Eternal" и за всички беше ясно, че тази нощ наистина ще остане вечна. Излишно е да споменаваме за раздаването на българската публика, а музикантите – очевидно приятно изненадани – се раздаваха не по-малко. Връзката между феновете и групата е изключително силна и се разгръщаше все повече с всяка следваща песен и всяка фраза на Фернандо Рибейро към препълнената зала.

За изпълнението на "Wolfshade" Фернандо седна зад клавира и разля плътния му звук над всички и във всички. Разбира се, не можеше да не чуем "Opium", "Scorpion Flower", "Alma Mater" и дарк-уейв елементите в част от парчетата дойдоха като приятна изненада за мнозина от феновете.

Какво още имаше в тази вечер? Тонове емоция и върховна музика, композиции, чието изпълнение на живо е истински празник, чудесна комуникация с публиката, българското знаме, подадено от предните редици и окачено на микрофона, добър звук, оптимален сетлист, много добра организация и изключителен професионализъм.

И още – земни, искрено приятелски настроени музиканти, които след наситената програма през деня и гръмовния концерт, се появиха на афтърпартито в "Блек Лодж", за да си побъбрят и разпишат автографи. И за да оставят онзи отпечатък в сърцата на феновете, който придава на образа на една велика група човешки, топли нотки. След разтърсващ концерт, в който се докосваш до звездната вечност на музиката, групата на една ръка разстояние, отърсена от всякаква надута "звездност" е това, което нарежда Муунспел сред "най-големите".

Последната композиция, която чухме, бе "Full Moon Madness".

Надяваме се да имаме повод отново да се потопим в тази лудост, защото преживяването задължително трябва да се повтори.

(Виж галерия снимки от концерта.)

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Видео


Албуми


Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Четвъртият албум на джаз певицата Мирослава Кацарова носи заглавието на една от десетте песни в него – "Теменужена",...

Най-четени новини


виж всички