Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Брендън Пери в София. Цветя от края на 80-е


Брендън Пери в София. Цветя от края на 80-е

4655

ОБЕКТИВНО.

Брендън Пери (Brendan Perry) изнася концерт (първи у нас) по покана на DerCircle – част от тура за новия му солов албум “Ark”.

Той е съосновател на групата Dead Can Dance през 1984, в която, освен странния стил, впечатление прави гласът на Лиса Жерар.

Домакините - любезни. Охраната на това място - озъбена, както неведнъж вече сподели в репортажите си колегата Викор Хари.

Към 20.30 ч. снощи залата в столичния парти център „4км” е почти пълна. Около 200-250 души. Няма нито една ученичка и неин съученик. Стилно и красиво облечени дами и всякак облечени мъже. Субективна преценка – средна възраст 42 г. и 7 месеца. Няма нито една не-хубава, обективно - трезвен съм.

Щанд с атрибути на Пери – фланелки и плакати. Вторите са разписани от него с бял маркер и цената от 20 лв. за парче хартия 40х30 см не продава нито един. Фланелките (с къс и дълъг ръкав) са по 35 лв. Евтината им цена продава 6 -7  бр. – горе-долу колкото е цената на билетите. Субективна евтиния.
Работят два бара, на които седят самотници. Бира – 3 лв., водка – 4 лв. (разбирай малка). Обективна евтиния. Около баровете компании на крак от по 4-5 човека греят с питие в ръка, очаквайки концерта.

Интересни лица наоколо. Насо Русков, Иво Христов, Явор Сидеров, Иво Тодоров, Косьо Куситасев. Ако тези имена не ти говорят нищо, може да не гледаш. (Абе я чети, да разбереш какво вълшебство си пропуснал - б.р.)

В 21.30 ч. започва концертът. Брендън Пери на китара е съпроводен от четирима музиканти – бас (Рейчъл Хейл - симпатична дама), клавирни (Питър Шедиран - често се усмихва), ударни (Дан Дресъл), още една китара. Оскъдно неподвижно осветление само в синьо. Много добре балансиран звук без да се броят трите микрофонии.

"Ако Митко Воев беше жив и водеше Нова генерация, звученето им щеше да се движи в тази посока най-вероятно", споделя Иво Христов. Много е прав.  

Пери редува стари и нови песни. Обявява само възрастта им. Никой не се интересува от стара-нова – звучат по един и същи начин. Две от красивите дами пред мен, държейки червени кутии ободрително, си чуруликат: „нали му казах, ама той...” Чуруликането надвиква пеенето на Пери. Важното съобщение за маниаците: „А сега една песен от новия ми албум "Ark", който ще излезе в първата седмица на юни”.

Концертът минава очаквано добре за познавачи. В 22.35 ч. свършва. Бис! Има го след 5-минутни аплодисменти. Две пиеси и поклон. Нов бис – този е истински и дарява публиката с популярната песен на Dead Can DanceSeverance”, изпята и тогава от Брендън. В коридора е различно – някои получават дрехите си, други се вълнуват за автограф.

СУБЕКТИВНО.

Имах притеснения да не би да се подхване машинния ритъм от новия албум. (Живи и здрави торентите!) Като страстен фотограф на сценични събития си пробивам път напред. Внезапно ме удря земетръсен барабанен звук. Отмества ме с 50 см. назад в пространството и с 3 секунди назад в живота ми – бяло петно без съзнание. Щракам с апарата и усещам, че изпускам това, за което съм дошъл.

Прибирам се на място, от което не се вижда нищо и тогава започва значимото. Свидетел съм на музика, която е извън времето. Инструментално тя гали ушите ми и ме връща във време, когато се питах каква е стилово. Всеки запознат със саунда на Dead Can Dance изпитва затруднение да го определя. Чувам го и в главата ми се върти неокласика, готически рок, грегориански препратки, ритмичен дарк уейв, азиатски уърълд, ембиънт, ню ейдж...

В захлас от музиката на Брендън Пери предпочитам да не мисля за еклектика, евклиптика и минимализми на музикални форми. Чувам нещо красиво, което ми образува картини. Блендата се носи уверено в залата - нисък баритон, равен като морски хоризонт. В мигове пробит от бясно ударно темпо, вокалът остава равен. Картините във въображението ми се оцветяват електрично от кратко изригване на неговия глас. Той се провиква свободно като в родопска шир и доминира цялото пространство в залата. Никой не му ръкопляска от вцепенение. Неговата музика бива да бъде слушана със затворени очи в покой на тялото. Тя е хладна и не топли съцето ми. Блика красота в представата ми за видение. Разтърсва ме ритъм, последван от тишина, която ми говори за драма от Вагнерови времена.

Унесен в сън на необяснимо красивото послание, се питам защо всяка песен е с отворен финал и завършва неочаквано. Пробуждам се.

Знаех си, че не идвам да видя и чуя обяснимото...

Галерия на (не)обяснимото!

Още от Алтърнатив


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички