Блуба Лу представят Квадротопия! Безвремието като звук на живо


Блуба Лу представят Квадротопия! Безвремието като звук на живо

9869

4 май е датата, на която ще се състои българската премиера на новия проект на Блуба Лу - двойния диск "Куадротопия".

Събитието е от 20.00 часа в Sofia Live Club. Както "MySound.bg" своевременно информира, продукцията ще бъде представена и в световен мащаб след изявата на родна сцена.   

Това е дългоочакваният шести албум на групата, чийто първи сингъл - "Mirror/Sleepless Life", влезе в световната класация на Джайлс Питърсън (Gillеs Peretson) (BBC Radio 1) и стана хит в британското "BFBS" радио,  вече е факт.

"Някои групи се появяват от нищото. Блуба Лу идват от България, което може да бъде следващото добро нещо, ако търсите чувствителен трип-хоп и джазовофилмови оркестрации", писа "Таймс" за българските артисти.

Концерт-промоцията е замислена като уникален мултимедийно-светлинно-звуков пърформанс. Формацията, с която Блуба Лу ще бъдат на сцената и какво точно ще се случи, се пази в тайна. Както е известно, тандемът винаги успява да изненада със своите хепънинги. Всеки концерт на дуото е събитие за българската сцена ("Зад завесата", "Амбиент фестивал за нямо кино и музика", "Световна меланхолия за симфоничен оркестър, група, глас и радиоприемник", "Квадрофоничен концерт в НДК" и др.).

Димитър Паскалев и Константин Кацарски започват от нашата ъндърграунд сцена, но скоро поемат по съвсем различни музикални посоки. Те разгръщат и развиват своите творчески търсения до нивото на квадрофоничните технологии, големите симфонични проекти и международни изяви. Смесвайки различни стилове и изразни средства, търсещи звуци, които да предадат безвременни и вечни послания. Двамата създават музика, която е различна, мащабна и въздействаща.

Както във всички свои албуми, така и в "Квадротопия", Блуба Лу отново работят с различни музиканти. В този проект те откриха нови лица: Найма (Мария Бръчкова), Сихая (Деница Георгиева, известна от "Мюзик Айдъл" 2), британската певица Пени О'Съливан, Петко Славов от нашумялата наскоро група Airback. В записите взимат участие още струнен оркестър Студио Примо, който звучи и в проекта "Световна меланхолия", както и незаменима брас секция в лицето на Петър Момчев, Венцислав Благоев и Минчо Славов. И тук бас линиите са поверени на Румен Благоев (The Man).

Втората част на диска включва ремиксирани версии на всички парчета, както и един бонус трак от предстоящия албум на групата с Еди Стивънс от Молоко, който ще излезе по-късно тази година. Ремиксите са дело на известния в средите на дръм-ен-бейс, дъбстеп, техно и минимъл течения български диджей Иван Шопов (DJ Куух, Бalkansky ), както и на Константин Кацарски (Кока) от Блуба Лу.

"Еди е страхотен агент! Работата с него стана по Интернет - свърза ни наша обща позната - (Жаки) Вагенщайн, като ситуацията се разви светкавично. Съвместният ни албум най-вероятно ще се нарича "Жълтото тиксо", разкри Косьо aka Кока.

"Квадротопия" излиза в дизайнерска опаковка, лимитирана версия (300 бр.), която е дело на Иво Христов ("Кукер Мюзик").

Блуба Лу са решили всеки почитател да получи копие от оригиналната серия със специални автографи на групата. Цената на диска е включена в тази на билета за вход, която е 20 лв. на място.

В предварителна продажба в мрежата на "Sofia Live Club" - 15 лева.

След изявата ще има афтърпарти, на което ще се вихри DJ Куух.

"Квадрофоничния концерт ни беше голяма мечта. Още 2006 започнахме да умуваме как да се случи. В края на 2008 направихме първия такъв концерт - пред малко публика в "Червената къща". Тогава бяхме още с РониНасекомикс днес - б.р.). В началото на 2009 решихме да направим голям квадро-концерт, запазихме зала и започнахме да правим музиката. По това време гледахме "Цайтгайст", търсехме подходяща философия. Ровихме се в 60-е, гледахме един страшен концерт на Лори Андерсън от 80-е... Димитър написа вдъхновени текстове. Искахме да направим неподвластен на времето албум...", въвежда в творческата лаборатия Константин.

"Голямото ни откритие в този проект са вокалното трио Найма, Сихая и Пени О’Съливан. И така, дойде април 2009, когато направихме този луд концерт в НДК. Който е бил там – ще го помни, ние също. Та след това преоборудвахме студиото. Специални благодарности на Румен Спасов! Това отне доста време, но искахме да направим безкомпромисни записи. Междувременно се случиха други концерти. През лятото на 2009 се захванахме с една луда работа, искахме да снимаме филм по музиката. Говорихме с приятели кинаджии, направихме купища сторибордове. Дори снимахме два клипа ("Monetary Slave" и "Pure Love"), по-късно Димитър ги монтира геройски съвсем сам. Засега с киното сме до тук", допълва той.

"Дойде есента, заровихме се в студиото и записахме първия диск на "Квадротопия". Много хора пяха, свириха. Имахме честта мастер на този албум да ни направи Анди Джаксън, известен като режисьор на Пинк Флойд. Някъде през октомври се свързахме с Еди Стивънс. Стана ясно, че януари ще записваме друг проект с него (както и стана). Мислехме да издадем "Квадротопия" през ноември, но пренастроихме плановете, за да вмъкнем проекта с Еди. Беше весело. И така - през февруари 2010 пуснахме първия сингъл в Обединеното кралство. Вече получихме една номинация за световната класация на Петерсън. Оказа се, че фенове на "Mirror" има по целия свят заради радиото на британската армия - "BFBS", обяснява Кацарски.

Съвсем ненадейно по това време - по неговите думи, те се сблъскали с друга планета - Иван Шопов, известен с многото си лица като Куух, Бalkansky, Дръм Кид (Drum Kid). И докато Димитър бил в Лондон да уговаря издаването на албума там, Косьо и Иван спретнали тази вдъхновена част, наречена "Куадротопия Remixed".

Ето така продукцията придобила още един прочит.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички