Музиката на Америка в 5 концерта у нас


Музиката на Америка в 5 концерта у нас

4293

Фондация „Америка за България”,„Кантус Фирмус” и "Класик FM" радио представят нов цикъл от концерти – „Музиката на Америка”.

Те са с участието на „Класик FM М-Тел” оркестър, който ще стартира през следващия сезон. На софийска сцена ще бъдат представени емблематични имена на американската музикална култура.

Всеки от 5-е концерта ще бъде посветен на отделна тема. Някои от тях са „Началото на класическата школа – Джордж Гершуин”, „Майсторите на 20 век”, „Орекстровата традиция на Америка” и др. Специално внимание е обърнато на филмовата музика. Най-известните филмови партитури на Джон Уилямс ще прозвучат в интерпретацията на младия американски диригент Филип Клайн (на снимката).

В рамките на музикалния цикъл за първи път у нас ще гостуват световнопризнатата цигуларка Мидори, както и дългогодишният концертмайстор на нюйоркската филхармония - Глен Диктеров. Програмата предвижда и майсторски клас на Мидори с млади български таланти, които ще бъдат избрани с прослушване. „Музиката на Америка” ще даде възможност за изява и на някои от най-обичаните български музиканти – Людмил Ангелов, Светлин Русев, Максим Ешкенази и др.

Новият цикъл се организира с генералното спонсорство на фондация „Америка за България”. Основана през 2008, тя е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Една от нейните цели да подкрепя частната инициатива в изкуството и културата. Мисията на „Америка за България” е насочена към постигане на по-високо признание на българските творци в страната и чужбина, насърчаване на изявата на родните ни таланти на световната сцена и утвърждаване на международния културен имидж на България.

Чрез най-новия цикъл концерти "Кантус Фирмус" и фондация "Америка за България" имат амбиция да дадат възможност на българската публика да се запознае и с най-добрите образци на американското изкуство и култура.

Желанието на организаторите е поредицата да продължи и през следващите години.

Продажбата на абонаментни карти и билети за "Музиката на Америка"  ще започне на 1 септември 2010 на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България", както и на сайта www.ticketsbg.com.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Интервю


Б.Т.Р. с нов сингъл Легенда и концерти в София и Варна през май

"Легенда" е последеният сингъл от албума "Невидими стени" на славната рок банда Б.Т.Р.Видеото, припомнящо...

Галерия


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Видео


Албуми


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Пет години след като издадоха успешния и пълен с хитове "10 1/2", Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени...

Най-четени новини


виж всички