Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Франк Синатра в Малките нощни светове


Франк Синатра в Малките нощни светове

5519

Албумът "In The Wee Small Hours" на Франк Синатра (Frank Sinatra) ще прозвучи в "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР утре след новините в 21 часа.

"Проектът е обявен за един от най-значимите през ХХ век", обоснова избора си Сергей Шишов, традиционен водещ на предаването за концептуални албуми.     

През 1953 едно нововъведение в звукозаписната индустрия води до съществено развитие на поп музиката.

Дългосвирещата плоча дава възможност на авторите да изложат своите идеи в определена последователност вместо да бъде сбор от отделни песни. Именно така се появяват първите концептуални албуми.

По това време Франк Синатра изпада в застой след успехите си през 40-е години на миналия век, когато е обект на мания, подобна на битълсманията през 60-е, запълвайки емоционалната празнина сред момичетата и жените по време на Втората световна война.  

Тогава Алън Ливингстън (Alan Livingston), вицепрезидент на фирмата A&R към Capitol Records, решава да му даде шанс като му предлага договор за 7 албума. Междувременно голямата любов на Синатра, жената на живота му – актрисата Ава Гарднър (Ava Gardner), го напуска и заминава за Африка с писателя Ърнест Хемингуей (Ernest Hemingway). Отчаян, Франк я последва, но безрезултатно.

След завръщането си от Черния континет той започва работа върху албума “In The Wee Small Hours”, или „В малките нощни часове”, заедно с диригента и автора на аранжиментите Нилсън Ридъл, повлиян от музиката на певицата Били Холидей (Billie Holiday).

Така се появява един от първите концептуални албуми в историята на поп музиката, в който са събрани песни от различни автори. Текстовете в него обаче имат своя вътрешна логика и ни разказват по ненадминат начин за дълбоката скръб и тъга на Франк Синатра, който пее с глас, усвоил напълно съвършено техниката на дишането и фразировката. Бленда, в която личи огромното количество погълнато уиски "Jack Daniel's" и изпушени цигари "Chesterfields".

"Самотен съм. Разруших взаимоотношенията си със всички, станах абсолютно копеле, лъжех, мамех, пиех на поразия и поемах дрога. Сега пия повече, взимам все по-голяма доза, не мога да спя, обвинявам за всичко нея, но прекрасно зная, че всичко е по моя вина. Яростен съм, но всъщност единственото, което искам, е да ми бъде простено. Телефонът обаче никога не звъни. Още алкохол, още дрога. Имаш се за неустоим любовник, а си наранено хлапе. Не се побираш в кожата си, а пък не ти и пука толкова много...", признава Синатра.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички