28 години по-късно: Нова песен на Пинк Флойд. "Hey Hey Rise Up" с участието на Андрий Хлевнюк е в подкрепа на Украйна


28 години по-късно: Нова песен на Пинк Флойд. "Hey Hey Rise Up" с участието на Андрий Хлевнюк е в подкрепа на Украйна

1519

Пинк Флойд издаде първата си нова музика от 28 години насам.

Песента се нарича "Hey Hey Rise Up", а приходите от нея ще бъдат предоставени на Фонда за подпомагане на жертвите от хуманитарната криза в Украйна. Това е първата оригинална музика, записана заедно като група след албума "The Division Bell" (1994). Към 76-годишния Дейвид Гилмор и 78-годишния Ник Мейсън се присъединяват дългогодишният басист на групата - 60-годишният Гай Прат, и 57-годишният Нитин Сони - актьор, писател, сценарист; продуцент, композитор и мултиинструменталист (вляво на снимката), чиято музика свързва различни стилове и култури - от традиционната индийска музика, инструментална и вокална, до ейсид джаза и електрониката.

"Hey Hey Rise Up" включва и вокалите на украинския певец Андрий Хлевнюк от рок и поп групата Boombox, взети от клип, който той публикува в Instagram и на който пее на площад в Киев. "Снаха ми е украинка, тя ми я изпрати. Помислих си "Уоу, фантастично", признава Гилмор пред сп. "Ролинг Стоун".  Хлевнюк изпълнява патриотичната украинска протестна песен "Ой, червена калина на поляна" ("The Red Viburnum In The Meadow"), създадена по време на Първата световна война. Заглавието на Пинк Флойд е взето от последния ред на песента, който се превежда като: "Хей, хей, стани и се радвай". Гилмор, който има украинска снаха и внуци, заяви: "Ние, както и много други хора, изпитвахме ярост и разочарование от този гнусен акт на нахлуване в независима, мирна и демократична страна и избиването на нейния народ от една от най-големите световни сили". Докато пише песента, Гилмор разговаря с Хлевнюк, който по думите му се възстановява в болница след раняване от минометен шрапнел. "Пуснах му малко [от песента по телефонна и той ми даде благословията си. И двамата се надяваме в бъдеще да направим нещо заедно", казва Гилмор.

Говорейки за песента, той добави: "Надявам се, че тя ще получи широка подкрепа и публичност. Искаме да съберем средства за хуманитарни благотворителни организации и да повишим морала. Искаме да изразим подкрепата си за Украйна и по този начин да покажем, че по-голямата част от света смята, че е напълно погрешно една свръхсила да нахлува в независимата демократична държава, в която се е превърнала Украйна".

Както MySound.bg вече извести, британците изтеглиха творчеството си от дигиталните платформи на Русия . В официалния уебсайт на китариста се казва: "За да подкрепим света в категоричното осъждане на руското нахлуване в Украйна, творбите на Пинк Флойд от 1987 година насам и всички солови записи на Дейвид Гилмор се премахват от всички доставчици на цифрова музика в Русия и Беларус".

Клипът  е заснет от известния режисьор Мат Уаткрос в същия ден, в който е записана песента, като Андрий пее на екрана, докато групата свири. Гилмор обяснява: "Записахме песента и видеото в плевнята ни, където направихме всички наши предавания на живо Von Trapped Family по време на блокирането". Върху обложката на сингъла е нарисуван слънчоглед - националното цвете на Украйна - от кубинския художник Йосан Леон. Тя е препратка към жената, която се изправила срещу руските войници, казвайки им да вземат от нея слънчогледови семки, които да носят в джобовете си, така че когато умрат, да израснат слънчогледи.

Снимка: Rolling Stone

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички