"30" на Адел е "Албум на годината във всички формати". Виж трите класации на IFPI


"30" на Адел е "Албум на годината във всички формати". Виж трите класации на IFPI

1839

Дългоочакваният четвърти студиен албум на британската суперзвезда Адел "30" завладя върховете и на трите класации за албуми на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). 

Завръщането след шестгодишна пауза донесе на певицата първото място в "Глобален албум на годината във всички формати" (Global Album All Format Chart), "Най-продаван албум за годината в света"(Global Album Sales Chart) и в най-новата класация - "Най-продаван винилов албум за годината в света"(Global Album Vinyl Sales Chart).

"30" излезе на 19 ноември и достигна първо място в чартовете в над 20 пазара, включително САЩ. Само за два месеца, до края на премиерната си 2021 година, той се продаде в тираж, съответстващ на еквивалента на 5 милиона бройки физически продажби.

"Прекрасно е, че Адел се завърна и издаде нова музика през втората половина на миналата година. Доминацията ѝ в трите класации на IFPI за албуми говори за нейния уникален талант за писане на песни, емблематичен  глас и ненамаляваща световна популярност - каза Франсес Муур, главният изпълнителен директор на IFPI - Щастливи сме да връчим на Адел и екипа ѝ наградата "Албум на годината във всички формати" на IFPI и ги поздравяваме от сърце за тази звездна година".

В Топ 10 на "Глобален албум на годината във всички формати" - класация, която обхваща физически продажби, цифрови изтегляния и използване през стрийминг платформи, фигурира името на още една британска звезда – Ед Шийрън, и неговия албум "=". И в тази класация не липсват дебютанти. След като Оливия Родриго се нареди десета в "Глобален артист на 2021", а синглите ѝ "drivers license" и "good 4 u" заеха съответно пета и осма позиция в Топ 10 на "Глобален дигитален сингъл за 2021", сега впечатляващият ѝ  дебютен албум "SOUR" стана втори в "Глобален албум на годината във всички формати". За пръв път в класацията влизат и The Kid LAROI с "F*CK LOVE" (MixTape), който стана седми, и Doja Cat с "Planet Her", която зае десетата позиция. Шведските легенди ABBA също намeриха място в Топ 10 с първия си студиен албум от 40 години насам – "Voyage", който стана осми. Той влезе и в още една от класациите - "Най-продаван албум за годината в света", където е втори.

Класацията “Най-продаван албум за годината в света" - комбинираща продажби на физически носители и изтегляния на цифрови албуми в световен мащаб/ пък затвърждава важността на Азия като пазар за реализиране на физически продажби. K-pop звездите BTS заеха четвърто място в нея, а колегите им от Seventeen окупираха третото и седмото място. Японската група SnowMan класира дебютния си албум "SnowManiaS1" на девета позиция.

За първи път IFPI прави класация "Най-продаван винилов албум за годината в света", в резултат на продължаващия забележителен растеж на интереса към този физически формат. Това е най-еклектичният списък от трите класации, който съдържа както нова, така и стара музика с албуми на групи като Fleetwood Mac (#3), The Beatles (#7), Nirvana (#8) и Pink Floyd (#9), наред снови звезди като Оливия Родриго (#4) и Били Айлиш (#5).  

Трите класации за албуми на IFPI показват разнообразните вкусове на музикалните фенове по цял свят, като "30" на Адел е единственият проект, който фигурира в Топ 10 и на трите списъка.

Топ 10 - "Глобален албум на годината във всички формати"

RANK ARTIST ALBUM NAME
1 Адел - 30
2 Оливия Родриго - SOUR
3 Джъстин Бийбър - Justice
4 Ед Шийрън - =
5 The Weeknd - After Hours
6 Дуа Липа - Future Nostalgia
7 The Kid LAROI - F*CK LOVE (Mix Tape)
8 ABBA - Voyage
9 Morgan Wallen - Dangerous: The Double Album
10 Doja Cat - Planet Her


Топ 10 - “Най-продаван албум за годината в света"

RANK ARTIST ALBUM
1 Адел - 30
2 ABBA - Voyage
3 Seventeen - Attacca
4 BTS  - BTS, THE BEST
5 Ед Шийрън - =
6 Джъстин Бийбър - Justice
7 Тейлър Суифт - Red (Taylor’s Version)
8 Seventeen - Your Choice
9 Snow Man - Snow Mania S1
10 Тейлър Суифт - Fearless (Taylor’s Version)

Топ 10 - “Най-продаван албум на винил за годината в света"

RANK ARTIST ALBUM NAME
1 Адел - 30
2 Хари Стайлс - Fine Line
3 Fleetwood Mac - Rumours
4 Оливия Родриго - SOUR
5 Били Айлиш - Happier Than Ever
6 Тейлър Суифт - Red (Taylor’s Version)
7 The Beatles - Abbey Road
8 Nirvana      -   Nevermind
9 Pink Floyd - The Dark Side Of The Moon
10 Тейлър Суифт  - evermore

Снимка: Sony Music/"Вирджиния Рекърдс"

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички