50 години Щурците: Вкусът на времето завинаги!


50 години Щурците: Вкусът на времето завинаги!

6233

Знаете ли колко е половин век?
50 години - нито повече, ни по-малко. За този период от време могат да се случат много неща, но малко са вечните. Едно от тях е музиката, особено хубавата рок музика. Признавам си, че от години не съм била на български концерт, на истински рок концерт. Видях и чух величия от ранга на Deep Purple, Metallica, Iron Maiden, Scorpions, Whitesnake, но на шоу на наши легенди не бях присъствала. Половинвековната годишнина на Щурците ми отваря очите за много неща. Придружавам приятел, който се прибира от Лондон, за да ги чуем на живо. Оказва, се че в опашката от хора пред "Арена Армеец" има много гурбетчии, прибрали се в България да чуят любимата на (поне) пет  поколения група.

Без никакъв проблем влизаме в залата, началото на концерта е обявено за 20.00 часа. Три мащабни екрана, звук, осветление, всичко това ще превърне концерт-спектакъла в незабравимо преживяване за многохилядните почитатели на групата тази вечер. Щурците са готови да отправят специално послание към няколкото поколения, които живеят с тяхната музика и които ще се срещнат с тях пред (и на) сцената.

Пет минути след обявения старт, излизат Б.Т.Р.Наско и компания забиват една от най-тежките песни на групата - "ХХ век", сетне прозучава "Моята сила", нова песен за Б.Т.Р.D2 с вечния хит "Ти и аз" и поздравяват хедлайнърите със "100 години" (поне толкова им пожелаваме на сцена - б.р.). След тях се качват с 10 години по-младите от хедлайнърите  Тангра. Станислав Сланев - Стенли изпява "Среща" и един от най-големите хитове на формацията - "Оловният войник". Последват изпълнения на Фондацията  - по една песен от групите на всеки от членовете на супергрупата.
 
Точно час след дадения старт на концерт от гостуващите банди, най-накрая се появяват и многогодишните Щурци. По време на "разходката" из легендарния им сетлист от хитове Кирил Маричков, Валди Тотев и Георги Марков бяха придружени от китаристите Иван Лечев и Славчо Николов. Всеки е повече от музикант, това са хора, родени с талант, с музикален усет. Всеки от тях свири на поне два инструмента – Лечев прави невероятни сола с цигулката. Препускането назад във времето започва с емблематичната "Конникът". Следват оригинални песни, вечни хитове, много емоция. Знам текстовете на почти всички, но много от заглавията ми убягват. За няма и 30 години съм попила части от музикалната ни история през касетките и плочите на родителите ми, радиото и крадените дискове на вуйчовците ми. Следва "Звезден час" по текст на Павел Матев и "Имаш ли приятел", в чийто край от сцената избухнаха огньове. Кирил Маричков представи копегите си. По-сериозните композиции продължиха с "Помниш ли", изпята отново от Валди Тотев. Дойде ред на първата песен от апбума от 2008 г. "На прага на сърцето" - баладата "Безкраен вятър". Кирил Маричков обяви, че това е поспедната записана музика на групата с Пеци Гюзелев, който бе основна действаща фиryра от екрана, а Иван Лечев и Славчо не присъстваха на сцената. Така премина и едноименната с диска "На прага на сърцето". Първият от специалните гости - бивш член на ЩУРЦИТЕ е китаристът Петър Георгиев - Пешето. С него и с Иван Печев бе изпълнена "От ден на ден". Появи се и свирилият с ЩУРЦИТЕ само няколко години в края на 60- те и началото на 70-те китарист Константин Атанасов - Косьо Щуреца. Той изпя своята композиция "Един музикант". На сцената излиза и първият барабанист на групата - Петър Цанков и китаристът Веселин Кисьов. Попучи се'bлстар" състав от почти всички живи музиканти, свирипи с бандата.  След слизането на старите членове от сцената, там се качват отново Иван Печев и Славчо Николов. Прозвуча "Вдигни очи", само изсвирена от групата, а изпята изцяло от публиката. Последва "Навечерие" и пауза за музикантите, когато Пеци Гюзелев направи фамозно соло от екрана, на който вървяха сглобени някопко негови изпъления, демонстриращи изкпючителното му майсторство. 
Един от най-силните и същевременно трогателни моменти е виртуалното появяване на сцената на Пеци Гюзелев, който почина преди 3 години. "Той не може да се съобрази с нашето свирене, ние трябва да се съобразим с него", казва Кирил Маричков. Оригиналните рифове на китарата му са записани и тази вечер ги чуваме. Последната песен, която записва Пеци, е "Безкраен вятър", част от последния албум на Щурците "На прага на сърцето". Гюзелев е автор на музиката и аранжимента на редица парчета, сред които "Дай ми малко нежност", "Сватбен ден", "Когато си отива любовта", "Стълбата", "Неизживените неща", "Светлият век", "Кой съм", "Кралят рок" и много други.

За епичен край на концерта Щурците изпълняват - в памет на Пеци, вечния им хит "Клетва". Парчето се пее на крака с отворено гърло от цялата публика. Над три часа емоция, истински рок и блус - та до пънк, по-добър от чуждия, по-истински.  Нашенски. Благодаря ви, че ви има!

Вас, Щурците, които възпитахте на любов към музиката мен, баща ми, дядо ми...
Заклех се!
 Сетлист
1. Конникът2. Мускетарски марш 3. Сватбен ден 4. Надежда от Надежда 5. Фуryролог 6. Ален Делон 7. Звезден час 8. Имаш пи приятел 9. Помниш ли 10. Безкраен вятър 11. На прага на сърцето 12. От ден на ден 13. Един музикант 14. Веселина 15. Песен без думи 16. Стар албум 17. Песен за щурците 18. Вдигни очи 19. Навечерие 20. Еньовден 21. Стълбата 22. Не умирай 23. Хамлет 24. Рок в минало време 25. Вкусът на времето 26. Клетва 27. Среща 28. Бяла тишина

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички