Александров Рагтайм бенд ще свири в Студио 5


Александров Рагтайм бенд ще свири в Студио 5

6491

Александров Рагтайм бенд (Alexandroff Ragtime Band) (ARB) ще гостува на сцената в Студио 5 от 22 часа довечера.

Формацията е създадена от Румен "Fats" Александров (банджо) през лятото на 1986. Първата й сценична изява е през април 1987 като част от програмата на Националната младежка джаз сцена в Пловдив. ARB обединява кръг от софийски музиканти с подчертан интерес към традиционния джаз – рагтайм, блус, диксиленд. Основан като трио -  кларинет, банджо и туба, съставът включва пиано, тромпет, тромбон и саксофон за различни ангажименти. Единственото ненарушимо правило е отсъствието на ударни инструменти.

За периода 1987-1990 ARB и джаз критикът Владимир Гаджев са домакини в седмичния "Съботен джаз клуб" (Saturday Jazz Club) и организатори на националния фестивал Jazz In The Garden – това е първият джаз фестивал под открито небе в България. В програмите на клуба и фестивала участват практически всички водещи български музиканти и състави: Александър и Владимир Владигерови, Анатоли Вапиров, Акустична версия, квартет Фокус на Симеон Щерев, Веселин Николов джаз линия, Динамит Брас бенд, Васил Пармаков трио, трио Аполон на Цветан Денев, трио Джаз линия и други, както и редица младежки формации от цялата страна. Според открилите се възможности свирят и гости от Европа и САЩ: Джордж Адамс,Тамаз Курашвили, "Тути" Хийт, Недра Уилър, Карен Бригс, Милчо Левиев, московският критик Алексей Баташев и други.

От създаването си до днес ARB участва в почти всички, провеждани в България национални и международни джаз фестивали: София, Сопот, Пловдив, Русе, Габрово, Стара Загора, Тетевен, Банско и Бургас.

Към формацията трайно от 1987 се включва певицата Светла Гостева, която до този момент е щатна солистка на пловдивския състав Бели, зелени и червени. Тя е добре познато и обичано име в Чехословакия от 1971. Участвала е с голям успех в международните фестивали в Пшеров, Карлови Вари и Прага. Пяла е с едни от най-добрите джаз оркестри - Storyville Jazz Band, а с пражкия Steamboat Stompers e записала и дългосвирещ албум.

Към днешна дата бендът е състав:

Георги Ценев (пиано, кларинет, вокал), завършва Музикалната академия в София с кларинет, но след 1990 свири предимно на пиано. Съосновател на ARB.

Невилиян Гемижев (кларинет, вокал), завършва Музикалната академия в София през 1984. Като студент работи в Гвардейски представителен духов оркестър, а до 1990 е в оркестъра на Строителни войски. За известно време свири в Германия в класически и джаз състави след този период.

Румен Александров (банджо, вокал), завършва през 1981 хуманна медицина в Медицинска академия, София. От средата на 70-е години се занимава професионално с музика в различни рок, блус, кънтри и джаз формации, където освен на банджо свири на бас, акустична и слайд китара.

Николай Темнисков (туба) e възпитаник на Музикалната академия, София. Завършва майсторски клас по камерна музика при проф. Костадин Чиле през 1995. Един от създателите на формация Академик брас. Работил е като преподавател по туба и камерна музика в Музикалното училище "Любомир Пипков" и Музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров", София.

Димитър Узунов (туба), завършва Музикалната академия в София през 2002 с магистърска степен. Свири в оркестъра на Националната опера, а с ARB работи от 2002.

Десислава Тилева (вокал), възпитаник на Държавната музикална академия. Присъединява се към ARB през 2007.

Билети - на касата в Студио 5, Билетен център, НДК и онлайн на:

www.eventim.bg

www.ticketsbg.com

www.ticketstream.bg

www.ticketpro.bg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички