Ансамбъл Филип Кутев с премиера на Извори в НДК


Ансамбъл Филип Кутев с премиера на Извори в НДК

4430

"Извори" е най-новата програма на ансамбъл Филип Кутев, чиято премиера ще се състои в зала 1 на НДК от 19.00 ч. на 13 юни.

Каквито и сценични превъплъщения да претърпяват българските народни песни, танци и инструментални мелодии,  остава  "ароматът" на старината. А в новата  програма ние специално акцентираме върху изворния български фолклор поясняват организаторите.

Грандиозният концерт на ансамбъла за първи път ще завърши с песен.

Известната певица Нели Андреева ще извиси глас с песента, станала световен хит - "Малка мома", сътворена от нея и Георги Генов. Тя е вплетена в действието на американския кинохит "Колибри" с участието на Джейсън Стейтъм, който се върти в момента по екраните и у нас.

"Малка мома си са богу моли: "Дай ми, Боже, очи голубови. Дай ми, Боже, крилца соколови". Знаменитите "кутевски" гласове запяха песен в един от силните моменти на летящото, многоцветно "Колибри", енергично творение на режисьора Стивън Найт.

Над час и половина уникално фолклорно шоу ще събере почитатели от всички възрасти. Концертът е  посветен на 110-а годишнина от рождението на създателя на уникалния национален фолклорен състав Филип Кутев.

Фолклорът в спектакъла е автентичен, аранжиран или авторски варианти - танци, инструментални пиеси, песни ще ни поднесат по най-атрактивен начин близо 70 души. "Както винаги, и сега най-важното е закачката, хрумката във всяко нещо", казва директорът на ансамбъла проф. Елена Кутева. Тя е дъщеря на създателя на ансамбъла, заедно с диригента и композитор Георги Андреев, диригентът на хора Георги Генов и главният хореограф Ивайло Иванов. Екипът е убеден, че най-силно публиката ще се впечатли от голямото разнообразие.

За пореден път ансамбълът демонстрира своя стремеж към изваждане на бял свят на древни ритуали от предхристиянската епоха, свързани с русалии, нестинари. Извличане на най-доброто от корените - върху това работят от години в уникалния по своя замисъл състав, създаден преди 62 години. Ще бъдат изпълнени няколко танца само с мъжки или женски състави - "Катарзис", "Шпори", "Русалийски игри", "Житница". Те ще "разходят" присъстващите от невъздържаното веселие до дълбокия трагизъм, поясняват организаторите.

Диапазонът на фолклора и в новата продукция "Извори" е огромен - разнообразната традиция на цяла България ще присъства на сцената. Всичко обаче е 100 процента българско. "Програма на контрастите", така характеризират новата си идея идейните двигатели на състава. Акцентът върху солистите ще бъде специален: Нели Андреева, Сорина Богомилова, Ивелина Димова, Дарина Джамбазова, Таня Митева, Таня Първанова, Даниела Райкова, Нина Арнаудова и много други са сред солистките.

С "Извори" ансамбълът продължава националното си турне. Билетите за концерта са между 10 и 20 лв. и се продават в Билетен център на НДК и чрез "Тикетстрийм".

Премиерата е в афиша на тазгодишния Салон на изкуствата.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички