Ансамбъл Пирин с грандиозен нов спектакъл


Ансамбъл Пирин с грандиозен нов спектакъл

4281

Новият спектакъл на ансамбъл Пирин "Аз съм Пирин, мила ми земьо" под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев ще бъде представен в зала 1 на НДК на 14 май.

Събитието е организирано по повод 80-годишнината от рождението на професор Кирил Стефанов (1933 - 2005) - главен художествен ръководител и диригент на Пирин в продължение на почти половин век. Под негово ръководство съставът реализира над 6000 концерта в 55 страни, пред публика, надвишаваща 6,5 милиона зрители и слушатели.

Столичната публика ще има възможността отново да се докосне до неповторимото и пъстро творчество на най-известния български ансамбъл по света!

Новият спектакъл е продължение на "Гласът на Пирин" (2006), чиято премиера в София се състоя преди 7 години и представи произведенията на Кирил Стефанов като мост към миналото - съпоставени с техните оригинални фолклорни образци. Публиката в препълнената зала 1 на НДК чу автентични песни и обичаи, изпълнени първо от самодейни групи от Югозападна България и след това - от ансамбъл Пирин.

"Аз съм Пирин, мила ми земьо" (2013) ще покаже пътя на безсмъртното творчество на композитора в настоящето и бъдещето. В него, заедно със световноизвестния ансамбъл, ще вземат участие млади артисти от всички големи училища и школи за фолклорна музика и танци в България: певци и инструменталисти от фолклорните училища в Котел и Широка лъка, танцьори от Националното училище за танцово изкуство, Детско-юношеския фолклорен ансамбъл от Благоевград, студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и Югозападния Университет в Благоевград.  

Всички те ще изпълняват творби на Кирил Стефанов – песни, инструментални пиеси, музикално-танцови постановки, сред които популярните "Катерино, моме", "Алтън Маро", "Вила се ѝ гора" и вихрени танци от постановките "Пирински полъх", "Шопски мегдан", "Танц с тъпани".

Освен композитор, диригент, режисьор и педагог, проф. Кирил Стефанов е и един от най-големите застъпници за опазването на българската национална традиция чрез поднасянето ѝ в комбинация със съвременно изкуство. Именно той въвежда спектакъла като мултижанрова форма на представяне на българския фолклор преди няколко десетилетия, а идеите му за цялостно завършено сценично произведение, което говори на публиката на модерен език, са актуални и до днес.

Накрая "Аз съм Пирин, мила ми земьо" ще завърши с песента "Гласът на Пирин" - химна на района, който всички 200 участника ще запеят в един глас.

Тържественото отбелязване на 80-тата годишнина от рождението на проф. Кирил Стефанов се организира от община Благоевград, ансамбъл Пирин и фондация "Проф. Кирил Стефанов".

Билети: на касите на НДК.

Кирил Стефанов е роден в Благоевград на 28 март 1933. От малък свири на цигулка, завършва с отличие хорово дирижиране в Софийската държавна консерватория, учи композиция и хармония, оркестрация, музикални форми и народна музика при едни от най-големите имена на българската музикална култура.

От 1956 е главен художествен ръководител и диригент на Държавния ансамбъл Пирин, с чието изкуство получава широка известност. 20 години преподава хорово дирижиране в Югозападен университет "Неофит Рилски".

Творчеството на Стефанов обхваща многообразие на форми - от големите сюити върху народни мотиви - за хор, оркестър и танцов състав, самостоятелни пиеси за оркестър, множество хорови песни за различни състави, обработки на народни песни за солисти и оркестър, музика към театрални постановки и др.
Дискографията с негови произведения включва 12 дългосвирещи плочи на "Балкантон", 15 аудиокасети, 5 компактдиска, множество печатни издания с песни на фолклорна основа, както и студии и цветни помагала в областта на диригентското майсторство.

Кирил Стефанов участва със свои произведения и изпълнения на ансамбъл Пирин във втория албум на известния швейцарски издател Марсел Селие "Мистерията на българските гласове". Този албум е награден с високата международна награда "Грами" през 1991. Професорът е носител и на редица български ордени и отличия. Награждаван е два пъти със златната плоча за творчество на "Балкантон".

Получил е Златната плоча на Нашвил, САЩ, през 1982.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички