Атанас Цветков е шампионът на България по Въздушна китара 2014


Атанас Цветков е шампионът на България по Въздушна китара 2014

3875

19-годишният варненец Атанас Цветков със сценично име "Air Grinder" е новият шампион на България по Въздушна китара и ще представи страната ни на Световния финал в Оулу, Финландия, от 27 до 30 август.

Както MySound.bg писа, националният финал се проведен в софийския клуб Mixtape 5 на 31 юли. Това бе закриващото състезание на втория български шампионат. Атанас се класира за него, след като спечели квалификационния кръг в родния си град Варна по-рано през юли. Заключителната битка вчера той спечели с минималната разлика от една десета пред втория Иван "Air Zack" Милушев от Куртово конаре. Миналогодишният национален шампион и девети в света - софиянецът Жоро "Фотото" Николов, се класира трети.

Председател на журито бе популярният радиопродуцент и водещ Васил Върбанов. Магнетичната дива на инди поп сцената Миленита бе единствената дама сред оценяващите. Останалите членове бяха Филип Филипов - китарист на група Войвода, писателят Богдан Русев и Петър Хераков, журналист и радиоводещ.

Атанас е вторият българин, който ще се състезава на Световния финал. Надеждите са да успее да надмине миналогодишното представяне на "Фотото" и да се класира поне осми, а защо не и по-напред. Тази година в още няколко страни по света националните шампиони са на възраст 19-20 години, което показва, че новото поколение пробива успешно във Въздушната китара.

Make Air, Not War.

Въздушната китара е свирене на невидим инструмент, тоест въздух. Състезанията се провеждат в два кръга по една минута. В първи кръг всеки състезател изпълнява едноминутно парче, което е подготвил и тренирал предварително. Във втори кръг всички състезатели изпълняват едно и също непознато, едноминутно парче, за да може журито да ги оцени на еднакъв критерий способностите им за импровизация.

Препоръчително е сценичното поведение на участниците да имитира блестящо или да надминава безпощадно харизмата и динамиката в сценичното поведение на любимите им рок звезди. Обикновено има два вида участници – въздухари със сериозни намерения и въздухари, които идват просто да се забавляват. Журито оценява безпристрастно и двата вида с оценки от 4.0 до 6.0, като другите два критерия освен владеенето на сцената и публиката са убедително наподобяване на свирене на китара, и въздухарство – въплъщаване на духа и мисията на Въздушната китара.

Мисията на Въздушната китара е да спомогне за постигането на пълен световен мир. Когато човек свири на Въздушна китара, ръцете му са заети и не може да държи оръжие.

Според идеологията на Въздушната китара, ако всички хора по света заедно засвирят Въздушна китара, настъпва световен мир, климатичните промени престават и всички злини изчезват.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички