Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

"Аз съм Пирин": 90 години от рождението на проф. Кирил Стефанов честваме с концерт в Музикалния театър


"Аз съм Пирин": 90 години от рождението на проф. Кирил Стефанов честваме с концерт в Музикалния театър

1658

Ансамбъл Пирин с участието на Северняшки ансамбъл Иван ВълевПлевен, АМТИ Проф. Асен Диамандиев Пловдив и Националното училище за танцово изкуство ще отбележат 90 години от рождението на проф. Кирил Стефанов в столичния Музикален театър на 28 март.

Големият концерт- спектакъл се нарича "Аз съм Пирин".

На 28 март се навършват 90 години от рождението на професор Кирил Стефанов – един от най-известните и популярни композитори и творци в сферата на народно-изпълнителския жанр в България и по света. В дългогодишната си творческа практика на диригент и композитор, проявена в много голям мащаб в ансамбъл Пирин, където работи като главен художествен ръководител и диригент в продължение на почти половин век, той е създал и претворил над 750 произведения на фолклорна основа.

Под ръководството на проф. Кирил Стефанов ансамбъл Пирин е реализирал над 6 000 концертни изяви в повече от 55 държави във всички континенти на света пред публика, надвишаваща 6 500 000 зрители и слушатели. Над 100 издания са отбелязали художествените изяви на ансамбъла и възторжените отзиви идват от цял свят – Америка, Англия, Италия, Германия, Русия, Ливан, Япония, Индия, Тунис и други.

Кирил Стефанов е роден в Благоевград. От малък свири на цигулка, завършва с отличие хорово дирижиране в Софийската държавна консерватория, учи композиция и хармония, оркестрация и музикални форми, народна музика при проф. Марин Големинов, проф. Парашкев Хаджиев, проф. Димитър Сагаев, проф. Стоян Джуджев – едни от най-големите имена на българската музикална култура. От 1956 година е главен художествен ръководител и диригент на държавния ансамбъл Пирин, с чието изкуство получава широка известност. 20 години преподава хорово дирижиране в Югозападиня университет "Неофит Рилски".

Творчеството на Стефанов обхваща многообразие на форми – от големите сюити върху народни мотиви – за хор, оркестър и танцов състав, самостоятелни пиеси за оркестър, множество хорови песни за различни състави, обработки на народни песни за солисти и оркестър, музика към театрални постановки и др. Именно той въвежда спектакъла като мултижанрова форма на представяне на българския фолклор, а неговите инструментални композиции "Игра", "Средногорски", "Песен и танц" и песните "Катерино моме", "Море, аресах си", "Вила се  ѝ  гора", "Алтън Маро", "Тръгна мома за вода", "Я ти постилам шарени черги", "Мори айда, айда" и много други, са актуални и до днес.

Участва със свои произведения и изпълнения на ансамбъл Пирин във втория албум на известния швейцарски издател Марсел Селие "Мистерията на българските гласове", който е отличен с високата международна награда "Грами" през 1991 година. Освен това дискографията с произведения на Стефанов включва 12 дългосвирещи плочи, издадени от "Балкантон", 15 аудиокасети с образци на българската фолклорна изразност (обработка и музика), 5 компактдиска, множество печатни издания с песни на фолклорна основа, 5 от които самостоятелни с негови произведения, съдържащи над 200 песни за хор, солисти и оркестър, както и студии и цветни помагала в областта на диригентското майсторство.

Проф. Кирил Стефанов освен композитор, диригент, режисьор и педагог е и един от най-сериозните застъпници за опазването на българската национална традиция чрез поднасянето  ѝ в комбинация със съвременно изкуство.

Билети – на касата в Музикалния театър и eventim.bg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички