Зъл метъл от немците Groza и гърците Isolert и Infernal Storm в столичния клуб Live & Loud. Родните Historian ще подгреят
Огнената стихия Barcelona Gipsy Balkan Orchestra се завръща за поредния си взривяващ концерт в София
Дебютен концерт на първия български танго оркестър по случай Световния ден на тангото
Милица Гладнишка и Павел Терзийски за първи път в дует: Бяла Коледа
Trombobby X C-Mo и Единствените им Приятели канят на "Семейни ценности" с по-голяма банда и специални гости
Ritmos Negros с нов албум и концерт: уърлд музика, създадена в България
"Прозрения на любовта"
"Прекрасна вечер" 2022: Най-новият български дует Галя Георгиева и Атанас Лазаров с премиера на авторски албум
Легендарната шведска дет метъл група Vomitory с първи концерт в България. Terrorize Brutalize Sodomize
Финалът на "Гласът на България" е на живо тази неделя
По-малко от сто билета за втория концерт на Пятница
Три премиери в един концерт за No More Many More на 3 декември. A Rockaholic Night

"Би-Боп-Хоп-Троп" с Джазаница в Sofia Live Club


"Би-Боп-Хоп-Троп" с Джазаница в Sofia Live Club

1329

Джаз проектът на барабаниста Борислав Петров Джазаница ще представи третия си студиен албум "Би-Боп-Хоп-Троп" с концерт в Sofia Live Club от 21.30 ч. на 9 юни.

В него Борислав Петров се опитва да създаде амалгама между българския инструментален фолклор и би-боп музиката, като пише авторски мелодии върху акордите на добре познати би-боп парчета.

"Едно от най-големите предизвикателства, с които се сблъсках през годините, беше да слея тези два много различни музикални езика, без просто буквално да ги насложа един върху друг. Всички ние, които предприехме това пътуване, трябваше да научим три неща едновременно – трябваше да станем по-добри в свиренето на джаз, в свиренето на народна музика, в свиренето на джаз и народна музика едновременно. Пренаписвахме джаз стандарти с български фолклорни ритми, свирихме фолклорни фрази в джаз сола, орнаментирахме джаз мелодии, рехармонизирахме фолклорни мелодии с джаз акорди... измисляхме всякакви стратегии само и само да можем да накараме тези два различни музикални свята да общуват по-добре помежду си. "Би-Боп-Хоп-Троп" се роди от подобен експеримент. В началото взех мелодиите на би-боп парчета и ги перифразирах,така че да могат да паснат ритмически на различни неравноделни метрични структури. Получената музика обаче звучеше някак несериозно. Някои слушатели дори изказаха мнение, че правя пародия и на джаза, и на българската народна музика. Моят дългогодишен приятел и музикален сътрудник Димитър Льолев ме посъветва да направя нещо повече и да напиша оригинални мелодии върху новите ритмични структури, които се появиха, но да ги направя по-близки по звучене до типичните за фолклора ни мелодии. Резултатът беше много по-удовлетворителен. Успях да запазя характера на българската народна музика, като същевременно осигурих необходимата импровизационна рамка на би-бопа. На моменти затрудних музикантите в групата, на които им се наложи да свирят би-боп, докато използват фолклорни фрази в смесени неравноделни размери.Това предизвика немалко тежки въздишки и пъшкания в студиото, но в крайна сметка всички свършиха невероятна работа. Искрено се надявам, че и на най-запалените любители на би-бопа ще им се прииска да рипнат и да затанцуват български народни танци, докато слушат албума, което съм загатнал с израза "хоп-троп", разказва Борислав.

Групата Джазаница превежда на езика на съвременния джаз някои от най-отличителните белези на българската народна музика – неравноделните ритми, орнаментираните мелодии и фолклорната изразност. Този проект, ръководен от барабаниста Борислав Петров, датира от 2008 година. Редица забележителни джаз музиканти от различни страни и поколения са били част от него Антони Дончев, Димитър Льолев, Людмил Крумов, Владимир Кърпаров, Рая Хаджиева, Любомир Цанев, Алекс Симу, Янив Нахум, Тони РуБен Ван Гелдър и други.

Билети -в мрежата на Eventim и партньорските каси. 

Вратите отварят в 20.30 ч. 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Поли Генова - "По-добрата Коледа"

Видео


Албуми


Поли Генова - "По-добрата Коледа"

Първият коледен албум на поп звездата Поли Генова "По-добрата Коледа" е вече на пазара и зарежда слушателите...

Най-четени новини


виж всички