Блусът на Cedric Burnside акцент в "Картини от една изложба" тази събота


Блусът на Cedric Burnside акцент в "Картини от една изложба" тази събота

1068

"Няма нищо захаросано в албума "I Be Trying" ("Опитвам се") – представил съм нещата такива, каквито са – и това е изцяло в стилистиката на Hill Country блуса – твърди Cedric Burnside – Става въпрос за необичайните промени в света около нас и за да ги разберем, трябва да "копаем" наистина дълбоко. Не е нещо, което може да прочетем, написано на хартия, или на смартфона. Аз чувствам всичко това със сърцето си".

Cedric Burnside свири на електрическа китара, наредил се е сред най-ярките представители на блус традициите от района на Северна Мисисипи, които наследява от своя дядо, именития блусмен R. L. Burnside. Кариерата на Cedric започва на 13-годишна възраст, когато тръгва с дядо си на турне, и продължава жанровата традиция на блуса от Hill Country. В него се набляга на полиритмични перкусии и нетипични прогресии от акорди, което го отличава от блуса на Делтата и Тексас, със силно влияние на западноафриканските инструментални традиции, които надхвърлят времето, океана и езика.

В албума "Опитвам се" откриваме спомените на Cedric от различни периоди с отражението им върху настоящето. Става дума за необходимостта от изграждането на общност от съмишленици и за връзките ни с другите хора; сред текстовете има тъжни размисли и пламенна молба към по-висшите сили да се намесят, например за справяне с бедността на значителна част от населението.

"Мислех си за всичко, което се случва днес около нас – за хора, които се опитват да те смачкат, или за хора, които воюват с други хора, за хора, които се мразят един друг. Случват се всякакви неща през времето, в което живеем. Не знам как стана. Но аз съм толкова благодарен и моля Господ хората да могат да споделят своите чувства и мисли, да са единни. Започнах да пътувам с групата на моя дядо, да се въртя около всичките тези стари момчета, и просто атмосферата ме опияняваше. И това беше голяма част от мен тогава, и е голяма част от мен сега. Винаги ще бъде. Така че искам да науча още някого на това, надявам се моите деца да ни продължат", споделя музикантът.

Сред песните намира място и израстването в любовта, което Cedric оприличава на цъфтежа на цвете. Като прави преглед на своето минало, той си спомня и свои погрешни стъпки, за да намери думи на благодарност за развитието си, заобиколен от любящо семейство, в името на любовта, която надмогва скръбта.

Черпи вдъхновение и от писанията на Лао Дзъ за любовта и непроницаемия мрак, защото "Хората много често изпитват съжаление, влагат излишни чувства. Светът има нужда от повече мъдрост и равновесие в днешните трудни времена. Бих искал да покажа тези неща на всеки, който иска да научи нещо от мен в музиката. Не мога да нотирам, така че трябва да му ги покажа. Когато напусна този свят, искам тази музика да бъде продължена".

Сергей Шишов ще представи албума "I Be Trying", отличен с наградата "Грами" за най-добър традиционен блус албум през 2022 година, в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 11 февруари, след новините от 21.00 ч.

 

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички