Борис Ковач на Аларма Пънк Джаз 2012


Борис Ковач на Аларма Пънк Джаз 2012

2544

Най-амбициозното събитие в календара на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" досега е програмирано за последния петък на януари – 27 януари 2012 (от 20.30 ч).

То е ексклузивна колаборация между легендарния новосадски композитор и саксофонист Борис Ковач и живеещия в Будапеща арменски акордеонист Давид Йенгибарян (двамата на снимката). Концертът ще мине под свойственото за музиката и на двамата артисти мото The Last Eastern Tango и е международна премиера на проекта.

Билети в мрежите на Eventim и Ticketplus и на място в "Дюкян Меломан" и Sofia Live Club, където ще е изявата. Цени: 25 лв. (предварителна продажба) и 30 лв. (в деня на събитието). Коледно-новогодишна промоция: за всеки, закупил пропуск до края на 2011, цената е 15 лв.


Борис Ковач е роден в Нови Сад, центъра на мултиетническата провинция Войводина в Сърбия през 1955. Композитор на нова камерна музика, саксофонист, мултиинструменталист, музикален философ и експериментатор в сценичните изкуства, "войводжанският Майкъл Наймън", както обича да го нарича световната преса, излиза за пръв път на голяма сцена в далечната 1977 с първата си формация – джаз групата Meta Sekcija. През 1982 създава легендарния "инкубатор" за млади авангардни артисти от Войводина Ritual Nova Ensemble. Работата му е пряко свързана и с театъра и киното – основател е на музикалния театър "Огледало", както и автор на музиката на редица съвременни спектакли и филми като Nahod Simeon на Томи Янежич (2006), "Бели, бели свет" на Олег Новкович (2010) и други. Влиянията в творчеството му варират от танго, европейска импровизирана музика и стара градска музика от австро-унгарско време до кабовердиански мелодични структури. По широкия свят е известен главно с апокалиптично-хедонистичните си формации LaDaABa Orchest: с албумите "The Last Balkan Tango" (2001) и "Ballads At The End Of Time" (2003) и "La Campanella: с World After History (2005). Дуото с акордеониста Давид Йенгибарян е най-новият му проект, продуциран от фестивала за нова музика Interzone.

Давид Йенгибарян (1976) е арменски акордеонист, живеещ от 15 години в Будапеща. В албумите му "Tango Passion" (2001), "Pandoukht" (2003) и "No Compromise" (2010) свирят цяла плеяда от легендарни уърлд и джаз музиканти – Франк Лондон и Мат Дерио от Klezmatics, Габор Юхас, канадският тромбонист Том Уолш и други. Музиката му е уникална комбинация от танго нуево, арменски фолклор и лирично-агресивен фрий джаз. Най-търсеният за колаборации акордеонист в джаз средите в Будапеща, който същевременно съумява да запази статута и репутацията си на ъндърграунд артист.

"Ние, хората на изкуството, един ден трябва да обявим края на историята, защото историята злоупотребява с човека и изяжда всичките му шансове да промени обществото към по-добро. Разбира се, не можем да спрем историята, но поне в произведенията си можем да кажем, че най-после е свършила, и да заживеем извън нея", обяснява Борис Ковач пред организаторите от "Аларма".


"Аз не свиря на акордеон, а използвам акордеона, за да свиря музика. А ако се престорим, че сега ме питате каква музика обичам, ще отговоря: вкусната музика. Тя може да е много сладка, но не и сладникава, много тъжна, но не и песимистична... Може да има различни вкусове, но най-важното за мен е винаги да има свой силен и въздействащ вкус", коментира пък Давид Йенгибарян пред сп. "ЛИК".

Концертът ще се предава пряко по БНР на 92.9 FM и на честотите на програма "Христо Ботев" в цялата страна от 21. 00 ч. на 27 януари.

Още - на:

www.sofialiveclub.com
www.facebook.com/alarmapunkjazzfest
www.bnr.bg
www.meloman-bg.com
www.eventim.bg
www.ticketplus.bg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички