Бъдеще и минало се срещат в Етнографския музей


Бъдеще и минало се срещат в Етнографския музей

3993

Две от най-популярните фолклорни и етно джаз формации у нас – Ева квартет и Дива река, ще се изявят в Националния етнографски музей в София от 18.30 ч. на 11 декември (четвъртък).

Концертът на акапелната формация Ева квартет ще бъде първи и последен за годината у нас. Гергана Димитрова, София Ковачева, Евелина Спасова и Даниела Димитрова са четири момичета от Мистерията на българските гласове, които през 1995 се събират с идеята за нов прочит на българския фолклор. За целта работят с млади български композитори като Красимир Кондов, диригента на квартета - Милен Иванов, Костадин Генчев, Димитър Христов. Следват 19 години изключително успешни турнета на всички континенти и десетки фестивали, два акапелни албума - "Български фолклорни дарове" и "Хармонии". През 2012  на световния музикален пазар излиза съвместният им албум с френския композитор Хектор Зазу - "Арката", който и до днес е най-мащабната продукция в световната етно музика с участието на повече от 50 музиканти от 13 държави. Списъкът включва имената на Laurie Anderson (САЩ), Ryuichi Sakamoto (Япония), Robert Fripp (Великобритания), барабанистa на R.E.M.Bill Rieflin (САЩ), Djivan Gasparyan (Армения), Bill Frisell (САЩ), Zoltan Lantos (Унгария), Nils Peter Molvaer (Норвегия) и много, много други.

В момента Ева квартет работят по следващия си албум, а посетителите на   Етнографския музей имат ексклузивна възможност да чуят и малка част от него на концерта в четвъртък.

След тях събитието ще продължи с участието на Дива река - проект за акустична етно музика на основата на българския фолклор. В инструменталния квартет участват Костадин Генчев – кавал, Димитър Христов – тамбура, Стела Петрова – контрабас, и Петър Митов – перкусии. Музикантите се събират, за да покажат по- различен поглед върху българския фолклор и по-различна естетика на музициране. Композициите са направени с много вкус и прецизност, а от импровизациите им струи виртуозност, енергия и чар. Във формацията музикантите пренасят огромния си опит много различни групи по света.

Любителите на модерния прочит на фолклора ще могат да се насладят и на настоящата експозиция-базар в Националния етнографски музей - "Задругата на майсторите на народни художествени занаяти" с работите на трима великолепни български майстори - Мария Панева – традиционна бродерия, Лидия Раева – художествени тъкани, и Михаил Кочев – накити и ножове от дамаска стомана.

Всеки ден до края на януари в рамките на изложбата посетителите ще могат да наблюдават демонстрации по тъкане на вертикален стан, да поговорят с майсторите и даже да си закупят техни произведения - със сигурност великолепен подарък за предстоящите празници.

Билети за концерта на Ева квартет и Дива река се продават на място.

Националият етнографски музей е на улица "Московска" 6А.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички