България отпадна в първия полуфинал на "Евровизия" 2022, чудесно присъствие на Intelligent Music Project


България отпадна в първия полуфинал на  "Евровизия" 2022, чудесно присъствие на Intelligent Music Project

1668

България отпадна в първия полуфинал на 66-то издание на  "Евровизия", който се проведе снощи в "Пала Олимпико", олимпийската зала по хокей на лед от игрите в Торино през 2006 година, . 

Нашият представител - Intelligent Music Project ,  излезе под № 7 с песента "Intention", която е част от предстоящия да се появи през юли следващ албум на супергрупата.   След гласуването продължиха 10 песни - това са предложенията на Швейцария, Армения, Исландия, Литва, Португалия, Норвегия, Гърция, Украйна, Молдова, Нидерландия.

"Intention " е по музика и текст на доктор Милен Врабевски. Вокалите са дело на фронтмена на Rainbow Рони Ромеро. Барабанистът на  Intelligent Music Project Стоян Янкулов - Стунджи е абсолютен рекордьор по участия на "Евровизия". Това е третото негово участие като представител на страната ни. Под прожекторите заедно с музикантите имаше и седми участник - над триметрова "звукова сфера", създадена специално за българската постановка. Конструкцията беше обвита в говорители, лазери и светлини, а проектът е дело на автора на сценичното представяне на групата - италианеца Андреа Чели

Албанското предложение беше първата песен от тазгодишното издание, която прозвуча на сцената в Торино. След нея според точния ред на изпълнения се представиха Латвия, Литва, Швейцария, Словения, Украйна, България, Нидерландия, Молдова, Португалия, Хърватия, Дания, Австрия, Исландия, Гърция, Норвегия и Армения.

Водещи на трите шоута ще бъдат Лаура Паузини, Мика и шоуменът Алесандро Кателан. От тях обаче може да очакваме повече по време на Втория полуфинал в четвъртък и в събота, деня на Големия финал. Снощи на сцената излязоха не само 17-те представители на участващите страни, но и Диодато (Италия 2020), Малена (победител на детската "Евровизия" 2021), известният италиански продуцент и пианист Dardust заедно с групата Sophie And The Giants и диджеят Бени Бенаси. Зрителите видяха още и част от изпълненията на Италия и Франция и кратка препратка към покойната Рафаела Кара.

Зрителите от България можеха да гласуват за останалите 16 изпълнения чрез есемес. Нашите сънародници, които живеят в една от въпросните страни, както и в Италия или Франция, можеха да подкрепят българското участие.

Професионалните журита на всяка държава и телевотът определиха първите 10 финалисти от участващите 40 страни. Другият полуфинал е в четвъртък. На финала направо участват Италия с победителите от "СанРемо" – дуетът Махмуд-Бланко, Германия, Великобритания, Испания и Франция.

България попадна в Топ 2 на най-успешните държави на конкурса за последните 6 години по общ брой получени точки във финала. Преди страната ни в класацията е само Италия, която спечели конкурса през 2021 година, а след нас са още 38 страни, както и такива с големи музикални индустрии като Швеция, Великобритания, Германия, Испания, Франция. В класацията са взети предвид точките от финалите с българско участие от 2016 г.. За впечатляващия резултат на България са отговорни второто място на Кристиан Костов през 2017 г. в Киев, четвъртото място на Поли Генова през 2016-а в Стокхолм, 11-ото място на Виктория в Ротердам през 2021-ва и 14-ото място на Eqinox в Лисабон през 2018 година. През 2019 година страната ни не участва в конкурса. При изчисляване на точките с включване на нула точки за пропусната година от България, страната ни е на трето място. Над нас са само Италия и Швеция, които нямат пропуснато участие. 

Полуфиналът  - гледан от над 6 милиона зрители, беше излъчен на живо по БНТ.

Снимка: БГНЕС

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички